Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Stolpersteinewandeling

zondag 28 april 2024 14:00

14:00, Culemborg, voorplein Weeshuis. De stadsgidsen van Culemborg verzorgen op zondag 28 april een Stolpersteinewandeling. 

Stolpersteine of struikelstenen herinneren aan Joodse inwoners van Culemborg die in de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetters zijn gedeporteerd en vermoord. 

Wereldwijd zijn op initiatief van de Duitse kunstenaar Gunther Demnig stolpersteine geplaatst als permanente herinnering. De kunstenaar verwacht dat men struikelt met hoofd en hart. Men moet buigen om het opschrift op de steen te lezen en daarmee toont men respect.  

Struikelstenen

Zaterdag 16 juni 2012 werden in Culemborg de struikelstenen voor vermoorde Joodse inwoners geplaatst. Een jaar later kwam er een grote steen voor de voormalige synagoge, en nog een aantal stenen ter herinnering aan Culemborgers die vermoord zijn vanwege hun verzetsdaden of hun politieke overtuiging. Tijdens de wandeling horen deelnemers verhalen over de genoemden en toont men respect door over de stenen te buigen.  

De wandeling
De wandeling begint om 14.00 uur op het voorplein van het Weeshuis, Herenstraat 29 en duurt ongeveer een uur. Deelname kost 2 euro per persoon, contant (en liefst gepast) te betalen aan de gids. Vooraf aanmelden is noodzakelijk (uiterlijk zaterdag 27 april 12.00 uur). Dit kan per e-mail: stadsgidsculemborg@gmail.com Vermeld daarbij naam en telefoonnummer en het aantal personen. Er is een beperkt aantal plaatsen, vol is vol.