• Repetitie-weekeinde CKK in Kückelheim (Dld).
• Repetitie-weekeinde CKK in Kückelheim (Dld). Foto: CKK

CKK zingt Stabat Mater

zaterdag 6 april 2024 20:15

20:15, Culemborg, Barbarakerk. Het Culemborgs Kamerkoor (CKK) zingt op zaterdag 6 april het Stabat Mater van de onbekende Spaans-Italiaanse achttiende-eeuwse componist Emanuele d’Astorga. 

Naast d’Astorga staan kerkelijke liederen van Mozart en de 80-jarige Welshe componist Karl Jenkins (1944- ) op het programma. De uitvoering vindt plaats in De Grote of Barbarakerk in Culemborg.

Vier solisten

Het CKK treedt op met vier solisten: sopraan Irene Verburg, alt Marjoke Kager, tenor Pablo Gregorian en bas/bariton Marcel van Dieren. Koor en solisten worden begeleid door een strijkensemble, een theorbiste en organist Maurick Reuser.

Breed repertoire 

Het in 1975 opgerichte CKK is een gemengd koor met ruim 25 leden. Dirigent (interim) is Hein Franssen. Het koor heeft een breed repertoire, vaak met bijzondere bewerkingen en in samenwerking met andere koren, solisten, instrumentalisten en orkesten.

D’Astorga is voor het huidige publiek onbekend. Hij is geboren in 1680 op Sicilië in een adellijke familie met Spaanse wortels. Naar alle waarschijnlijkheid overleed D’Astorga in 1736.

Evenals zijn tijdgenoot Johann Sebastian Bach (1685-1750) componeerde D’Astorga vooral in de traditie van de Barok. Hij schreef enkele opera’s en vele kamercantates. Zijn muziek was in zijn tijd erg geliefd. 

Bekendheid en waardering

De meeste bekendheid en waardering oogstte D’Astorga met zijn Stabat Mater. Zijn compositie uit 1707 valt op door de combinatie van verschillende melodische lijnen, door de warme melodieën, melancholische passages en verrassende harmonische wendingen.

Naast D’Astorga zingt het CKK kerkelijke, Latijnse liederen van Mozart en Jenkins. 

Van Mozart (1756-1791) Ave Verum Corpus en Laudate Dominum, van Karl Jenkins - geboren in Wales in 1944 - onder meer Exsultate, Jubilate en Cantate Domino. Bij Jenkins staat duidelijk de ritmiek meer centraal dan de melodie zoals bij Mozart. 

Jazzmuziek Jenkins

Jenkins speelde en componeerde dan ook aanvankelijk vooral jazz-muziek. Hij was van 1972 tot 1984 lid van de jazz-rockformatie Soft Machine. Hij schreef – in 1999 - het grootse en veel uitgevoerde werk “The Armed Man, a mass for peace”.

Kaartverkoop
Kaartverkoop via www.culemborgskamerkoor.nl. Volwassenen 15 euro, kinderen tot 16 jaar 7,50 euro. Aanvang concert 20.15 uur.