Middeleeuws theater De vrouw die keuzes durfde te maken
Middeleeuws theater De vrouw die keuzes durfde te maken Foto: Peter Vermaat, eigen beheer

Middeleeuws theater Elizabeth van Thüringen, de vrouw die keuzes durfde te maken

zaterdag 18 mei 2024 20:15 tot 22:15

20:15-22:15, Culemborg, Theater De Fransche School. Middeleeuws theater over ‘Elizabeth van Thüringen, de vrouw die keuzes durfde te maken’, zaterdag 18 mei te zijn bij Walburg Inspireert in Theater De Fransche School! ‘De vrouw die keuzes durfde te maken’ is een middeleeuws verhaal met uiterst actuele onderwerpen over het leven van Elisabeth van Thüringen, de landgravin die minderzuster werd. Peter Vermaat (spokenword performer, dichter en verteller) vertelt haar levensverhaal, bijgestaan door zijn maskers en levensgrote poppen, én door Emma van Dobben, die als troubadour op trommel, eenhandsfluit, lier, rebec en draailier de middeleeuwen laat herleven.

Over de voorstelling

‘De vrouw die keuzes durfde te maken’ is een sfeervolle, theatrale en muzikale vertelling over het leven van Elisabeth van Thüringen, een landgravin die minderzuster werd. Uiterst actueel, want ook hier komen onderwerpen als pandemie, armoede, vermalen worden door de overheid en het ontbreken van gelijke kansen voor iedereen aan bod.

Elisabeth van Thüringen (1207-1231) is de dochter van de koning van Hongarije, maar groeit op aan het hof van de Thüringse landgraven. In haar korte bestaan ontdekt ze al snel wat essentieel is in het leven. Zo vraagt zij of producten fair trade zijn, en organiseert zij voedselbanken door de graanschuren open te zetten voor de armen. Op weg naar de kruistocht sterft haar man Lodewijk tijdens een epidemie en is zij, amper twintig jaar oud, weduwe met drie jonge kinderen. Ze neemt dan een belangrijke beslissing: ze verlaat het hof om zich in te zetten voor de zieke en zwakke mens.

Elizabeth van Thüringen geeft een middeleeuws, maar uiterst actueel antwoord op problemen van alle tijden. Of het nu gaat om een pandemie of om armoede, om het vermalen worden door de overheid of om het ontbreken van gelijke kansen voor alle mensen: in al deze gevallen gaat het steeds om een eerlijk bestaan voor iedereen. Haar naam was en is nog steeds verbonden aan menig zieken- en verzorgingshuis, kleuterschool of kinderdagverblijf.

Peter Vermaat (spokenwordperformer, dichter en verteller) vertelt haar levensverhaal, bijgestaan door zijn maskers en levensgrote poppen, én door Emma van Dobben, die als troubadour op trommel, eenhandsfluit, lier, rebec en draailier de middeleeuwen laat herleven. Deze voorstelling is mede mogelijk gemaakt door Stichting ADOFF, Franciscaans Steunfonds.

Over Walburg Inspireert

Walburg Inspireert is een nieuw initiatief van de H.Suitbertusparochie in Culemborg en Tiel e.o. en is voor iedereen, ongeacht achtergrond of overtuiging. Walburg Inspireert biedt een breed, verfrissend en inspirerend programma waarin ook maatschappelijke thema’s onderdak krijgen. Meer informatie: www.walburginspireert.nl  

Praktische informatie

Zaterdag 18 mei 2024, 20.15 – 22.15 uur

Walburg Inspireert- locatie:  Theater De Fransche School, Havendijk 1, Culemborg

Kaarten à € 12,50 p.p. online via Theater De Fransche School, Boekhandel Tomey  of reserveren per e-mail: info@walburginspireert.nl