• Eduardo Cardet

    Amnesty International

Amnesty Culemborg in actie op Vrijstadmarkt voor Eduaro Cardet

22-05-2017, 12:40 | Lezersnieuws |

Datum:

zondag 28 mei 2017, 12:00 tot 18:00

Locatie:

, Culemborg
Vrijstadmarkt
Culemborg

Zondag 28 mei is de Amnesty International Culemborg aanwezig op de Vrijstadmarkt met een actie voor Eduardo Cardet uit Cuba. Amnesty International stuurt binnenkort een brief naar de huidige president Castro waarin wordt verzocht om de vrijlating van Eduardo Cardet. Op de vrijstadmarkt vraagt Amnesty Culemborg bezoekers dit verzoek te ondersteunen door een handtekening te zetten op de petitielijsten die worden meegestuurd met de brief aan president Castro.

Eduardo Cardet vertelde in een interview enkele dagen na de dood van Fidel Castro dat de oud president niet erg gelief was bij de bevolking. Kort daarna werd hij door politieagenten van zijn fiets getrokken en vervolgens aangeklaagd omdat hij een agent zou hebben aangevallen. Cardet kreeg daarvoor drie jaar gevangenisstraf opgelegd. Het heeft er alles schijn van dat hij werd opgepakt vanwege zijn vreedzame kritiek op de autoriteiten.

Eduardo Cardet is de leider van de Christelijke Bevrijdingsbeweging MCL, die zich inzet voor meer democratie op het eiland. In maart 2016 bood de MCL 10.000 handtekeningen aan ter ondersteuning van een voorstel om de grondwet te hervormen. Die hervorming gaat onder meer over vrijheid van meningsuiting, vrije verkiezingen, godsdienstvrijheid en amnestie voor politieke gevangenen. Volgens de Cubaanse wet kunnen burgers een wetsvoorstel indienen als dit door meer dan 10.000 mensen wordt ondersteunt.

Leden van de MCL zijn niet erg geliefd bij de Cubaanse autoriteiten vanwege hun inzet voor meer democratie en sociale hervormingen. Ze worden al tientallen jaren lastig gevallen. Ze werd het huis van de voormalige voorzitter Osvaldo Payá vernield en werden leden van de beweging geregeld opgepakt.

Kom uw een handtekening zetten op de handtekeninglijst gericht aan de huidige president Castro waarin om zijn vrijlating wordt gevraagd.