• Martin Smaling
  • Martin Smaling
  • Martin Smaling

'Boskippen' doen bomen geen goed

CULEMBORG Wie zijn of haar ogen goed de kost geeft kan in de natuur in ieder jaargetijde de meest fraaie dingen zien, zoals bijvoorbeeld de enorme zwammen die zich op dit moment op de stammen van sommige bomen nestelen. Het exemplaar op de foto betreft het vruchtlichaam van de zwavelzwam en is aangetroffen op een acacia in de Plantage. De vruchtlichamen kunnen tot wel 10 kilo zwaar worden en verschijnen in de zomer en vroege herfst, maar niet ieder jaar, hoewel het mycelium van de zwam wel aanwezig blijft in de boom.

Hoewel zo'n zwam op een boom natuurlijk prachtig oogt, is de zwavelzwam wel een parasitaire zwam. De schimmel van zwavelzwam infecteert de boom via wonden in de bast en veroorzaakt bruinrot in het kernhout van de boom. Het spinthout, het buitenste hout net onder de bast dat dient voor de transport van voedingsstoffen, wordt niet aangetast waardoor de conditie van de boom er op het eerste gezicht niet op achteruit lijkt te gaan. Door rot van het kernhout ontstaat er echter wel een verhoogde kans op (tak)breuk. Er is

geen behandeling van de boom tegen de zwam mogelijk. Alleen door de boom regelmatig te snoeien kan breuk en omwaaien voorkomen worden.

Voor de Bourgondiërs onder ons; de zwam is eetbaar en het vlees (mits jong gegeten) is wit en sappig. De smaak lijkt op die van kip en de Engelsen noemen de zwavelzwam dan ook niet voor niets 'chicken of the woods' (boskip). Op het internet zijn tal van heerlijke recepten te vinden. Sommige mensen reageren echter allergisch op de zwavelzwam dus het blijft oppassen. Ook wordt sterk afgeraden om zelf paddenstoelen en zwammen te zoeken voor consumptie; giftige en eetbare soorten lijken vaak sterk op elkaar en zijn alleen door een deskundige te onderscheiden.