• Theo van Dam - Culemborg

Camerabewaking Prijssestraat zorgt voor opschudding

CULEMBORG In de nacht van woensdag 2 op donderdag 3 augustus zijn de ruiten van Visspeciaalzaak 't Sardientje aan de Prijssestraat ingegooid. Het moet nu maar eens klaar zijn met het vandalisme, vinden verschillende ondernemers.

door Charella Hulsbosch

@Charellaa

,,Eén keer per jaar is iemand aan de beurt", zegt Fabian de Lima Schepens van pizzeria Da Vinci. ,,Wat bij 't Sardientje is gebeurd, is bij mij de afgelopen vijftien jaar ook drie keer gebeurd." Het ingooien van ruiten is een groot probleem in de Prijssestraat, met de baksteen door de gevelruit van viswinkel van Abdel El Moussaoui als meest recente voorbeeld. De eigenaar is erg aangedaan en bevestigt dat dit vaker is gebeurd, maar veel meer wil hij er op dit moment niet over kwijt.

Naar aanleiding van het ingooien van de ruiten, heeft de gemeente besloten dat er extra camera's nodig zijn in de Prijssestraat. Woordvoerster Jacqueline Spijkerman legt uit: ,,De gemeenteraad heeft een tijd geleden al aangegeven met mobiele camera's te willen werken. Deze gelegenheid was voor ons aanleiding om zo'n mobiele camera te installeren in de Prijssestraat."

Er is dus sinds afgelopen maandag meer toezicht in de Prijssestraat. Goed voor de veiligheid, dat vindt iedereen. Maar zo'n mobiele camera heeft een zendmast nodig en daar ontstaat een volgend probleem. Fabian van pizzeria Da Vinci kwam voor een grote verrassing te staan toen er ineens een gat werd gegraven voor zijn zaak. ,,Ik ben ook voor camera's, dat komt de veiligheid van mij en mijn personeel ten goede. Maar de zendmast is een beetje ongelukkig geplaatst. Als er vooraf met mij was overlegd, hadden we dit beter kunnen afstemmen", zegt hij. ,,Maar ik moet zeggen: toen ik bij de gemeente aanklopte hebben ze netjes gereageerd en er is een oplossing beloofd."

Spijkerman bevestigt dat. ,,Er is gisteren gelijk contact geweest met de ondernemer. We kijken het deze week nog even aan en tot die tijd blijft de zendmast staan. Voor het eind van de week beslissen we hoe we nu verder gaan." Bij Da Vinci wachten ze af: ,,Het is nu goed omdat er een snelle oplossing is beloofd. Daar vertrouwen we op en dat weekje kan ik best wachten."