• Bart van Eijden - lr
  • Gottfrid van Eck - lr

Historische verhalen in eigentijds jasje

CULEMBORG Van 15 juli tot en met 27 augustus vindt Forten vol Verhalen plaats op 8 forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. Een uniek verhalenfestival met historische verhalen over de forten, het geheime linielandschap en (waargebeurde) anekdotes over de soldaten, de officier, omwonende boeren en de wasvrouw.

 

Liggend of zittend in het gras met achter je de fortgracht en voor je het mysterieuze fort nemen de verhalenvertellers en de gidsen je mee terug naar de 19de eeuw. Op een verfrissende wijze brengen zij oude stoffige verhalen tot leven. Wist u dat Fort Schiphol plaats moest maken voor het vliegveld Schiphol? Dat soldaten uit verveling prachtige tekeningen maakten op de muren van het fort? Dat de wasvrouw doorgaans getrouwd was met de officier van het fort om de mannelijke soldaten in toom te houden? De grijze kolossen verspreidt in het landschap zijn op het oog allemaal hetzelfde en wellicht zelfs saai, maar niets is minder waar. Door middel van Storytelling, verhalenvertellen, komen het linielandschap en de versteende ridders tot leven. 

 

Data en locaties 

Za 15 juli Fort Uitermeer: Uitermeer 5 Weesp

Zo 16 juli Fort Nigtevecht: Velterslaan 1 Abcoude

Zo 30 juli Fort aan de Klop: 1e Polderweg 2 Utrecht

Zo 6 aug Kunstfort bij Vijfhuizen: Fortwachter 1 Vijfhuizen

Za 12 aug Werk aan het Spoel: Goilberdingerdijk 40 Culemborg

Zo 13 aug Fort bij Aalsmeer: Aalsmeerderdijk 460 Aalsmeerderbrug

Zo 20 aug Fort Altena: Tol 8 Werkendam

Zo 27 aug Hembrugterrein: Hemkade 7 Zaandam

 

De verhalen worden verteld door Eric Borrias, Bastiaan de Zwitser, Veerle Ernalsteen, Gottfrid van Eck en Esther Kornalijnslijper.

Een kaartje voor Forten vol Verhalen kost € 7,50 voor volwassenen en € 2,50 voor kinderen. Informatie over het evenement en het reserveren van kaarten: www.fortenvolverhalen.nl

UNESCO WERELDERFGOED De Nieuwe Hollandse Waterlinie is genomineerd voor de UNESCO Werelderfgoedstatus, als uitbreiding van de Stelling van Amsterdam. De Stelling van Amsterdam ontving in 1996 al het predicaat UNESCO 'Werelderfgoed'. De stelling mag zich meten met imposant erfgoed zoals de Chinese Muur en de piramides van Gizeh. Als alles goed gaat, komen beide linies in 2019 als geheel op de prestigieuze lijst van UNESCO te staan. Fortenringen rondom steden komen meer voor in de wereld, maar door de rol van water in het systeem zijn de Waterlinies in Nederland enig in hun soort. Ze vormen een groot en groots (internationaal) monument van water ingenieurschap en Hollandse vindingrijkheid. www.forten.nl

DE STELLING VAN AMSTERDAM EN DE NIEUWE HOLLANDSE WATERLINIE De Stelling van Amsterdam is een 135 kilometer lange verdedigingslinie die tussen 1880 en 1914 is aangelegd. Het leger, de regering en de koning(in) zouden zich binnen deze ring kunnen terugtrekken bij een aanval op Nederland. De Stelling bestaat uit 42 forten en een groot aantal batterijen, dijken, sluizen op een afstand van 15 tot 20 kilometer van Amsterdam.

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een unieke historische verdedigingslinie uit 1815. De linie is 85 kilometer en bestaat uit zo'n zestig forten, twee kasteelvestingen en zes vestingsteden.

Forten vol Verhalen wordt georganiseerd door Stichting Liniebreed Ondernemen en Stichting Storytelling Centre.