• Via Google Maps

Ingezonden: Wegversmallingen zijn een gevaar voor de fietser

Afgelopen maandagavond reed een racefietser frontaal op de vluchtheuvel bij de Ronde Haven. Hoe het met de bewuste fietser is afgelopen weet ik niet, maar de ambulance was gelukkig snel ter plaatse. Wat ik wel weet, is dat deze vluchtheuvel - en soortgelijke vluchtheuvels op andere plaatsen in de stad - al meerdere fietsongelukken hebben veroorzaakt. Ze zijn ooit geplaatst om de snelheid van automobilisten en motoren af te remmen, maar ik vraag me zo langzamerhand af of het aantal ongelukken dat er door veroorzaakt wordt niet groter is.

Tot maandag jl. kende ik uit mijn eigen omgeving al drie fietsongelukken die door deze obstakels veroorzaakt zijn, waarvan twee bij de Ronde Haven. Zelf kwam ik ooit ten val in de Jan van Riebeeckstraat. Ik had mijn dochter - die toen nog klein was - achterop. We kwamen er van af met blauwe plekken schaafwonden, maar ik herinner me nog de schrik en de verontwaardiging toen we overeind krabbelden. Welke gek heeft hier ineens een obstakel geplaatst!? Die gedachte is kennelijk bij meer mensen opgekomen, want de vluchtheuvels zijn in die straat al geruime tijd geleden verwijderd.

Op een mooie dag, zoals afgelopen maandag, zijn de vluchtheuvels ook nog eens heel slecht te zien. De grijze en witte strepen lichtten op zodra het donker wordt, maar bij daglicht vallen ze praktisch weg tegen de kleur van het asfalt. De meeste Culemborgers weten inmiddels dat ze er staan, en houden er dus rekening mee, maar in de zomermaanden fietsen er ook heel veel mensen over de dijk die er niet op bedacht zijn. Als je naast elkaar fietst en even in gesprek bent, lig je al op de grond voordat je er erg in hebt.

Door het ongeluk van maandag jl. staat de teller van het aantal ongevallen dat ik uit eigen ervaring ken inmiddels op vier fietsers. Zelf zie ik de vluchtheuvels daarom liever vandaag dan morgen verdwijnen, maar ik ben ook benieuwd naar de ervaring van collega-fietsers. Wat vindt u van de vluchtheuvels: helpen ze ons of vormen ze een gevaar op de weg?

Judith van der Stelt