• Huub Claessens

Kapelconcerten in Het Weeshuis op zondagochtend

CULEMBORG In het stadshart van Culemborg staat het eerste nieuwgebouwde weeshuis van Nederland uit 1560. Deze historisch unieke plek bood bijna vierhonderd jaar onderdak aan wezen en halfwezen. Nu huisvest het verschillende (culturele) organisaties: de bibliotheek, het weeshuismuseum, de volksuniversiteit en het Weescafé. De kapel van Het Weeshuis is het bescheiden maar bijzondere onderkomen van cultureel ondernemer Lepke. De eigenaar van Lepke, Henriett Somlai, organiseert er kleine exposities en vanaf zondag 26 maart ook kleine concerten. Het eerste kapelconcert start om 11.00 uur met Peter Elbertse op marimba.

 

,,Tijdens eerdere culturele evenementen in Het Weeshuis ontdekten we dat muziek prachtig klinkt in de kleine kapel," vertelt Henriett Somlai. ,,Zo zijn de klanken van harp en cello er betoverend. Samen met haar partner Walter Wilhelm organiseert ze regelmatig muzikale programma's, zoals Storytelling@ en Listen. ,,We denken dat we met de kapelconcerten weer een nieuwe beleving toevoegen aan het muziekaanbod in Culemborg."

Het eerste kapelconcert is op zondag 26 maart met Peter Elbertse op marimba. ,,Peter is een zeer bekwame percussionist en weet het publiek te verrassen met bijzondere instrumenten. Zijn hangavonden in Theater aan de Slag zijn drukbezochte avonden," aldus Somlai. ,,Tijdens het kapelconcert speelt hij stukken van onder andere Bach, Paul Smadbeck en Leigh Howard Stevens. Ook geeft hij achtergrondinformatie over de muziek en het instrument."

Het programma start om 11.00 uur met een heerlijk kopje koffie of thee met iets lekkers in het Weescafé. Daarna kan het publiek de kapel betreden, die wordt omgetoverd tot een intieme concertzaal. De muziek start om 11.30 uur en duurt tot ongeveer 12.15 uur. Entree 17,50 euro inclusief koffie/thee/lekkers. Reserveren is sterk aanbevolen via henriett@lepke.nl of 06-14380518. Meer informatie www.lepke.nl.