• Martin Smaling
  • Martin Smaling
  • Martin Smaling
  • Martin Smaling
  • Martin Smaling
  • Martin Smaling
  • Martin Smaling

'Weerwolfhuisje' Rietveldseweg gered

CULEMBORG ,,Het betreft hier een eenvoudige boerderij of arbeiderswoning uit circa 1900. De met de aanvraag gewekte indruk dat het een van oorsprong ouder onderkelderd pand met opmerkelijk dikke muren zou zijn, is na een veldonderzoek niet bewaarheid. Het is evenwel zeer opmerkelijk en bijzonder dat de huidige toestand vrijwel gelijk is aan de oorspronkelijke situatie. Zo is zelfs de latrine nog op het erf aanwezig. Ondanks de vrij slechte technische staat waarin het object verkeert, kan de boerderij met name vanwege de grote mate van authenticiteit en vanwege de cultuurhistorische belangen als rijksmonument aangemerkt worden. De Raad voor Cultuur adviseert u dan ook positief te beslissen inzake het verzoek tot rijksbescherming."

Dat schreef de Raad voor Cultuur in 2000 over het vervallen pand op de Rietveldseweg 24 nabij de N320 aan de toenmalige staatssecretaris. Ondanks dit fraaie betoog is het nooit een monument geworden. Toch is de oude woning 17 jaar later gered van verder verval, want het wordt inmiddels opgeknapt en gaat dienst doen als schuur bij een nog nieuw te bouwen woning.

JAN PEEK Dat er aan het vervallen huisje aan de Rietveldseweg 24 een spannend verhaal hangt, weten de oude Culemborgers nog wel. Hier woonde namelijk Jan Peek met zijn vrouw, hij stond in het Kuilenburgse Veld bekend als 'weerwolf', zij als een 'heks'. Althans in de rijke fantasie van de gewone mensen over deze mystieke moerassige plek. De angst voor dwaallichten, heksen en weerwolven was hier levendig. Een geloof als bliksemafleider voor de plaag van overstromingen in deze omgeving, de waterwolf.

GOEDAARDIG Landschapshistoricus Ferdinand van Hemmen haalt de oude verhalen naar boven. ,,De oude Jan Peek weerwolft. Hij slingert zich om de stam van een boom, en dan is hij meteen een hond. In die ruige gedaante zit hij 's nachts voor zijn huis en wie er dan langskomt met vee of gerij, kijkt hij grif de Rietveldsche Wetering in. Veldenaars (bewoners van het Culemborgse veld) die er 's nachts op de fiets voorbij moeten, kenden die streken allang. Zij doven hun lantaarns, zodat hij ze niet ziet. Maar wat er te water gaat, grote ongelukken komen er niet van, er breekt zelfs geen tuig. Daar schijnt deze goedaardige weerwolf tegen te waken."

Het complete verhaal van Hemmen over dit gebied is te vinden op http://www.voetvanoudheusden.nl/pdf/Voetnoot_47-2012.pdf