• Theo van Dam - Culemborg
  • Theo van Dam - Culemborg
  • Theo van Dam - Culemborg
  • Theo van Dam - Culemborg
  • Theo van Dam - Culemborg
  • Theo van Dam - Culemborg
  • foto Rias Immink

    foto Rias Immink

Populairste editie van Lektocht ooit

CULEMBORG De 21e editie van de Lektocht tussen Beusichem en Culemborg was populairder dan ooit. Alle deelnamerecords werden verbroken, maar de organisatie verliep zoals altijd vlekkeloos. Pepijn Smits won de 6 kilometer bij de mannen, Serena Stel tikte bij de vrouwen als eerste aan na 6 kilometer zwemmen.

door Linsey Driessen

@LinseyDriessen

Smits van zwemvereniging PSV uit Eindhoven kende een flitsende start: ,,Ik begon heel hard en toen lag ik al meteen los van de rest, dus dat ging lekker." Zijn lichaam liet hem echter al snel een beetje in de steek: ,,Ik voelde wel al vrij snel dat ik vermoeid was van mijn trainingsweken. Ik kreeg last van mijn schouders en ik kreeg buikpijn, wat ik normaal nooit heb tijdens races."

Hij nam wat gas terug en dat gaf zijn directe concurrent Lars Bottelier - uitkomend voor VZV IJmuiden - de kans om dichterbij te komen: ,,Pepijn begon heel hard en daardoor was ik hem al snel kwijt. Gelukkig wist ik hem in te halen en vanaf ongeveer 3 kilometer gingen we samen naar de finish."

De finish bij de mannen werd een spannende nek-aan-nekrace tussen de twee.

,,Pepijn had aan het eind van de race best wel wat over. Op het eind probeerde ik er nog langs te gaan, maar ik kwam net te kort", vond Bottelier. "Ik wist van tevoren al dat ik een goede eindsprint heb, dus daar kon ik op vertrouwen. En dat bleek te kloppen", aldus een trotse Smits. Erno Vriens van WZ&PC Purmerend volgde bijna 4 minuten later en tikte als derde aan.

VROUWEN Bij de vrouwen was Serena Stel van zwemvereniging De Dolfijn uit Amsterdam de snelste. Met een tijd van 1 uur, 14 minuten en 9 seconden hield zij drie seconden voorsprong op haar directe concurrente Leonie van Noort van WVZ.

Janine Beckers van Zwemsport Parkstad tikte enkele honderdste van een seconde later aan en werd derde. Vorig jaar schreef zij nog geschiedenis door als eerste vrouw als snelste te eindigen, dus nog voor de mannen.

Met een watertemperatuur van 21,8 graden en nagenoeg geen stroming waren de omstandigheden in de Lek dit jaar zwaarder dan anders. Normaal lagen de finishtijden van de snelste zwemmers rond het uur, maar dit jaar deden zij er allemaal langer over. Op sommige stukken leek het zelfs alsof er tegenstroming was, in plaats van stroming mee.