• Overhandiging van Het geheim van de meester aan CB

    Jord Visser
  • Overhandiging van Het geheim van de meester aan CB

    Jord Visser

The Gold Edition van Het Geheim van de Meester even in CB's warehouse

CULEMBORG Deze week werd in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag het duurste boek van Nederland onthuld: The Gold Edition van Het Geheim van de Meester, naar het gelijknamige televisieprogramma van AVROTROS. Vrijdag 10 november kwam auteur Mark Zegeling (links op de foto) het boek afleveren bij CB in Culemborg. Hij overhandigde het boek aan Hans Willem Cortenraad, algemeen directeur CB.

Het boek werd 'ingeslagen' bij CB met grote precisie door het logistieke team. Zo'n bijzonder boek zien we niet vaak bij CB, zeker niet van deze waarde. Het boek met een oplage van 1 is ook in een gewone uitvoering te krijgen.

HET GEHEIM VAN DE MEESTER Het boek is een eerbetoon aan Hollands vakmanschap. The Gold Edition is bekleed met 23 karaat bladgoud en afgewerkt met een patroon van 18 karaat goud in de vorm van de Fibonacci-krul, afgezet met druppelvormige parels en boutonparels. Het ontwerp is een artistieke verbeelding van het Meisje met de Parel van Johannes Vermeer. Met een prijs van 49.034,95 euro is deze uitgave, in een oplage van slechts 1 exemplaar, het meest exclusieve boek dat in 2017 verschijnt. Alleen al voor het maken van de cover is bijna een kilo goud verwerkt.

In Het Geheim van de Meester zijn aan de hand van röntgen- en infraroodfoto's, XRF-scans en verfmonsters schilderijen van beroemde Hollandse Meesters onderzocht waarna met alle onderzoeksresultaten een historische reconstructie is gemaakt. Het vakmanschap en het eeuwenoud ambacht van de meesters gecombineerd met moderne technieken, heeft auteurs Mark Zegeling en Marc Pos geïnspireerd om voor de Limited Edition een samenwerking aan te gaan met Steltman Juwelier in Den Haag (die in november zijn 100-jarig bestaan viert), goudleverancier Schöne Edelmetaal (in 1739 door Gerrit Schöne opgericht) en lijstenmakerij Gehring & Heijdenrijk (opgericht in 1845).

Jaarlijks verschijnen in Nederland zo'n 21.000 verschillende boeken. The Gold Edition is door zijn prijs van 49.034,95 euro en bijzondere uitvoering uniek. Achterop het boek is een 18 karaat gouden plaatje aangebracht met ISBN 9789081905695. Het Geheim van de Meester is ook in een gewone uitvoering beschikbaar via CB. De gouden editie ligt in een kluis extern.