• Reinder Scherpenzeel

Alternatief

Twee mannen vertellen tijdens het wijnproeven dat ze elkaar kennen van hun werk als psychotherapeut. Eén van hen komt uit Culemborg. Hij is nog steeds actief in de reguliere zorg, maar heeft ook een praktijk als alternatief therapeut.

,,Na vele jaren als behandelaar vroeg ik me af of ik cliënten niet sneller zou kunnen helpen. Met alternatieve technieken lukt me dat. Ik praat niet eindeloos over de oorzaak van hun pijn, stress of verdriet, maar probeer af te stemmen op hun energieveld. Ik breng mezelf in een ontvankelijke staat, vang signalen op en kan daarmee aan de slag. Mensen vinden deze intuïtieve, spirituele manier van hulpverlenen soms vaag, maar volgens mij is het dat niet."

,,Mijn cliënten hebben vaak last van stress, burn out, angsten, depressies of zelfs psychoses. Ik probeer zo snel mogelijk tot de kern van hun probleem door te dringen en gebruik daarbij technieken als meditatie, het kloppen op acupunctuurpunten of het beïnvloeden van de hartspier. Dat heeft tot doel te ontspannen en de stress te reduceren. Daarna kunnen we werken aan een oplossing."

,,Mensen die bij mij komen, zijn bekend met alternatieve geneeswijzen, zoals acupunctuur en werken met de chakra's. Zelf sta ik daar ook al mijn hele leven voor open. Mijn vader heeft in de Tweede Wereldoorlog gevlogen voor de Engelsen. Hij merkte in de cockpit dat hij steun kreeg van iets dat hij niet kon zien. Hij is daarna van alles gaan lezen over karma, reïncarnatie, yoga en meditatie en sprak er vaak over met anderen. Voor mij is het dan ook heel normaal."

,,De mens is veel meer dan wat hij doet, denkt en voelt. We zijn zielenwezens die iets ervaren wat niet met woorden te beschrijven is. Dat ervaren is belangrijk. Het draait in het leven om bewustwording. Als iemand een probleem heeft, zie ik dat vooral als een mogelijkheid om iets nieuws te leren."

Als de therapeut ziet dat ik af en toe een beetje moeilijk kijk, zegt hij: ,,Het is lastig om dit uit te leggen. Erover praten is vaak zinloos. Elk antwoord roept nieuwe vragen op. Je moet gewoon een half uurtje bij mij komen, dan snap je het beter. Dan ervaar je zelf wat ik bedoel."