• Reinder Scherpenzeel

India

Hij drinkt niet veel, dus als hij toch voor een fles wijn komt, moet het kwaliteit zijn. Ik ken de begin-vijftiger al jaren en merk op dat hij er goed uitziet. Afgetraind.

,,Ja, ik was al wat afgevallen en de afgelopen maand is het extra hard gegaan. In India volgde ik een opleiding tot yogatrainer. Dat is bijzonder, want ik had nog nooit aan Yoga gedaan. Een vriend uit India vroeg me mee. Omdat ik al langere tijd van plan was even afstand te nemen van het hectische, dagelijkse bestaan, leek het me eigenlijk wel een goed idee. Ik wilde met mijn lijf bezig zijn en mijn hoofd leegmaken. Een maand lang heb ik veel bewogen, vegetarisch gegeten en alleen water gedronken. Dan raak je wel wat kilo's kwijt."

,,Belangrijker is dat ik de tijd en rust had om over mijn leven na te denken en meer mezelf te worden. In mijn streven het anderen naar de zin te maken, aan hun verwachtingen te voldoen, ben ik mezelf steeds meer kwijtgeraakt. Mijn zelfvertrouwen ook. Ik vond dat ik niet leuk, niet interessant was. Vooral in mijn privéleven, op mijn werk was ik een andere, zelfbewuste man. Gek hoe dat van elkaar kan verschillen."

,,Daarnaast had ik een bepaald gedrag dat ik wilde kwijtraken. Ik oordeelde te snel en was, bijvoorbeeld naar mijn zoons, ongeduldig. Als ik thuiskwam van mijn werk, waar ik de hele dag vriendelijk, gevat en scherp moest zijn, begon ik meteen te mopperen over rondslingerende schoenen en rugtassen. Ik was te streng. Aan die dingen werkte ik al, maar ik had de overtuiging dat het makkelijker zou worden mezelf te veranderen als ik daar een periode intensief en uitsluitend mee bezig zou zijn. Vandaar dus die maand naar India."

,,Ik ben nog maar net terug, weet niet hoe het verder gaat, maar ik voel al vooruitgang. Ik had een mantra waarin ik de liefde voor mezelf in gedachten uitsprak, maar ook compassie met anderen. Als mensen vervelend gedrag vertonen is daar meestal een reden voor. Oordeel niet te snel. En kies vaker voor jezelf. Leef niet alleen voor de mensen om je heen. Als je me vroeger had gevraagd of ik van mezelf hield, had ik dat waarschijnlijk beaamd. Maar dat was dan een wenselijk antwoord. Nu meen ik het ook echt!"

Voor Klaas & Klanten begint nu de zomerstop. In september keert Klaas terug op deze plek