• Reinder Scherpenzeel

Puberdochter

,,Ik heb straks een moeder-dochteravond. Er is al chips en cassis voor haar, nu nog een fles wijn voor mij'' zegt een vrouw van ergens in de veertig. ,,Ik heb er zin in. Ze is bijna 14, kletst veel, vraagt veel en is gelukkig nog heel open. Ze vertelt over school, verliefdheid, haar veranderende lichaam en over vriendschap. Dat is trouwens wel een lastig ding. Alleen al die BFF, de beste vriendin voor altijd. Een rekbaar begrip. Meisjes op die leeftijd zijn, vriendelijk gezegd, nogal wispelturig."

,,Mijn dochter trekt zich er gelukkig niet te veel van aan, is lekker eigenzinnig. Vroeger was dat nog sterker. Zij was altijd de enige met een broek aan op een prinsessenfeestje. Of ze bleef koppig op het startblok staan als iedereen tijdens zwemles al lang het water ingesprongen was. Tegenwoordig doet ze iets meer haar best om bij de groep te horen."

,,Laatst had ze op school les over seksualiteit. Daar moet zij nog niet aan denken. Ze vindt het smerig. Ze weet alleen ook al dat ze later kinderen wil en er dan toch een keertje aan moet geloven. Heel leuk om haar daarover te horen. Het brengt me terug in mijn eigen verleden. Dan vraag ik me af hoe ik ook alweer met mijn angsten, onzekerheden en vriendschappen omging. Hoe ik het leven ontdekte."

,,Natuurlijk is mijn puberdochter niet altijd even aardig en sociaal. Wanneer ze maar kan, zit ze op haar telefoon te kijken naar vlogs over helemaal niks. Om gek van te worden. En ze is soms onredelijk, brutaal en luidruchtig. Ze kan flink tekeer gaan. Gelukkig hebben wij een gevoelige sfeerbarometer in huis. Als de spanning oploopt, kruipt onze hond achter de bank, het gordijn, in een hoekje of…. bij ons op schoot. Gezien zijn formaat trouwens niet zo'n logisch plekje. Dus als we ons even laten gaan, worden we daar meteen door hem op gewezen en is het snel weer rustig."

,,Ik vind het geweldig haar steeds beter te leren kennen. En ik ben blij met wat ik zie: een sociaal, vrolijk meisje met het hart op de goede plaats, dat nog blij wordt van kleine dingen en, net als onze hond, gek is op knuffelen. Daar hoop ik vanavond ook weer op: lekker tegen elkaar aan op de bank met die cassis, de chips en de wijn."