• Gemeente Culemborg

Raadspraat!

Het was de bedoeling om met een nieuw format voor een politieke rubriek door raadsleden voor de Culemborgse Courant te komen. Uit praktische overwegingen en met het oog op de verkiezingen is nu besloten om voorlopig tot de verkiezingen het oude format Raadspraat, dat overigens volgens de redactie goed gelezen wordt, te behouden.

Hiermee is de wekelijkse Raadspraat een tweede leven ingeblazen. Dus tot aan de verkiezingen kunt u weer in 2000 karakters lezen over bij voorkeur één actueel onderwerp uit de raad. Via het lot aan mij de aftrap.

Het actuele raadsonderwerp dat aan de orde is: "Wanneer is Culemborg energieneutraal?"

Of als ik het praktisch mag vertalen voor u, de vraag hoe gaat u in de toekomst uw huis verwarmen en/of koken en zou na 2040 het gas verdwijnen. En die toekomst zal wel al eens over 20 jaar kunnen zijn, dus moet u nog wel een nieuwe gas CV ketel of een gasfornuis kopen en wat zijn de alternatieven?

Antwoorden en advies kunt u krijgen bij het Energieloket Rivierenland of anders bij de energiecoaches van Vrijstad Energie.

Een hele opgave voor ieder huishouden in Culemborg en zeker als je bedenkt dat de kosten voor een energieneutraal Culemborg zijn berekend op tussen de 362 en 492 miljoen euro. Voor de beeldvorming: de totale begroting van de gemeente bedraagt circa 70 miljoen per jaar.

Dat deze kosten door de samenleving opgebracht moeten worden, lijkt geen ontkomen aan. Maar voordat gekeken wordt naar belastingen, ben ik erg benieuwd naar de voorstellen van het college hoe hierin te voorzien en hoe financieringsbronnen als banken en pensioenfondsen hierin worden betrokken.

En laten we vooral ook niet vergeten dat deze ambitie vooral kansen geeft, voor werkgelegenheid, innovatie en uw betrokkenheid om er gezamenlijk een betere toekomst van te willen maken en het in Culemborg Gewoon Doen.

Han Braam - VVD

Han.braam@vvd-culemborg