• Reinder Scherpenzeel

Sigaar

De veertiger loopt direct naar het opkamertje waar de whisky's staan. Hij zegt: ,,Ik zoek een goede fles voor bij de sigaar die ik dit weekend ga roken; een longfiller uit Cuba. Dat is een sigaar van hele tabaksbladeren die met de hand wordt gerold. Nederlandse sigaren bestaan vaak uit stukjes tabak, maar dit staat me meer aan. Ik heb sigaren gerookt uit Nicaragua, Honduras, de Dominicaanse Republiek en heb uiteindelijk gekozen voor Cuba. Helaas ben ik nog nooit in dat land geweest. Het staat hoog op mijn verlanglijstje."

,,Afgelopen weekend heb ik een sigaar gerookt van minimaal 32 jaar oud. Fantastische smaak. Net als wijn, ontwikkelen sigaren zich met de jaren. Het verschil tussen een jonge en een oude sigaar is zo groot als het verschil tussen een Eendje en een Mercedes. De bitterheid gaat eruit en de oliën vermengen zich met elkaar. Een oudere sigaar is veel beter in balans."

,,Het roken van sigaren is bijzonder voor mij. De passie en de verzameling deel ik met mijn broer en wij roken dan ook vaak samen. Ik doe het ook met mijn vrienden, eigenlijk nooit met mijn vrouw. Met een beetje sigaar ben ik ruim een uur bezig. Dan zitten we in een sigarenlounge, op een verwarmd terras of bij iemand in een tuinhuis en dan is het ontspannen genieten. De tijd staat even stil. Het is roken, een beetje whisky of bier drinken en goede gesprekken voeren. Een sigaar staat voor mij voor onthaasten. Ik weet natuurlijk dat het slecht is voor de gezondheid, daar herinneren de afschrikwekkende stickers op de kisten me ook wel aan. Die zijn een stuk groter geworden. Vroeger haalde ik ze eraf met een föhn of aanstekerbenzine. Nu accepteer ik ze gewoon. Probeer er niet teveel naar te kijken. Natuurlijk overweeg ik wel eens om te stoppen, maar ik rook er gemiddeld één per week, dus het valt wel mee. En de ontspanning die het me brengt is juist wél gezond."

,,Steeds weer kijk ik er naar uit. Het is lekker, inspirerend en rustgevend. Even geen telefoon, geen mail, geen mensen die iets van me willen. Daardoor komen er, al rokend, vaak mooie gedachten in me op. Het is inspirerend. Zaterdagavond is het weer zover. Dan neem ik een glaasje van deze whisky en rook ik met mijn broer een Partagas 898. Een klassieker, het is altijd mijn favoriet geweest. Ringmaat 43, een dikke cm doorsnee en 17 cm lang. De trend is nu kort en dik, maar ik blijf gaan voor lang en dun. Dat rookt gewoon lekkerder!"