• Reinder Scherpenzeel

Vlucht

De jonge kunstenares zoekt wijn voor de opening van haar expositie. Ze verwacht veel bezoekers, dus het gaat om heel wat flessen. ,,Hoe beschrijf je jouw kunst?" vraag ik. Ze antwoordt: ,,Het is kleurrijk, vrolijk vaak, maar ik werk ook met kleuren, die door een vieze kwast een beetje grijzig zijn geworden. Daarmee geef ik een schilderij iets onheilspellends. Verder zijn de uitsnedes die ik maak opvallend. En de thematiek is persoonlijk, die grijpt terug op de geschiedenis van mij en vooral mijn ouders."

,,Ik ben geboren in Bosnië. Toen ik twee was, is het hele dorp de bergen in gevlucht voor de Serviërs van generaal Mladic. De mannen zijn toen gescheiden van de vrouwen, kinderen en bejaarden. Mijn vader kwam in een concentratiekamp terecht. Daar heeft hij een vreselijke tijd gehad, is hij ernstig vermagerd en verzwakt. Na een klein jaar zijn de mannen door toedoen van Amnesty International vrijgelaten."

,,Mijn moeder heeft wel eens wat verteld over hun vlucht, vaak op onverwachte momenten. Mijn vader is gesloten, die liet zich er eigenlijk nooit over uit. Maar als hij met vrienden is, spreekt hij soms wel over wat hij moest doorstaan. Dat hoor ik dan. Ik kan nog steeds verdrietig worden van wat mijn ouders hebben meegemaakt. Hun verhaal komt regelmatig terug in mijn schilderijen. Je ziet wapens, militairen, een tank, landkaarten, schepen. Mijn ouders herkennen het trouwens niet echt, ze snappen nauwelijks wat ik aan het doen ben. Toch zijn ze heel trots op me."

,,Ook macht is iets dat mij bezig houdt. Soms geef ik dat op een kinderlijke manier weer, dan komen de machthebbers er nogal lullig uit. Maar ik heb er ook beklemmende schilderijen over gemaakt. Het is fijn als mijn werk mensen aan het denken zet"

,,De schilderijen hangen een paar weken in Moving Gallery in Utrecht. Ik ben tevreden als ik daar rondkijk. Voor mij is het bijzonder om aan de bij elkaar hangende kunst te zien hoe ik mij ontwikkeld heb de laatste jaren. Ik probeer steeds nieuwe uitdagingen te zoeken. Als iets een trucje wordt, stop ik ermee. Wat mijn volgende stap wordt, is ook voor mij een verrassing, maar ik weet zeker dat ik nog lang niet ben uitgeschilderd."