• Reinder Scherpenzeel

Vrij

,,Voor een feestelijk moment in de toekomst, zoeken wij vast bubbels zonder alcohol. We zijn allebei op zoek naar een baan en als we die hebben gevonden, willen we daarop klinken." De Marokkaanse man en Vlaamse vrouw van in de dertig nemen de winkel in zich op. Zij vervolgt: ,,Ik was jarenlang hoofd administratie van een groot bedrijf. Het ging prima, maar ik wilde dit niet de rest van mijn leven doen. Het klopte niet bij wie ik ben en wat ik wil. Ik gaf veel energie, maar werd zelf niet opgeladen. Mijn hart lag er niet. Ik heb taal- en letterkunde gestudeerd en wil graag schrijven, iets met boeken doen, met taal. Daar word ik gelukkig van."

Ook haar man kon niet langer doorgaan met zijn baan. Hij werkte om geld te verdienen, niet omdat hij ervan genoot. ,,Mijn passie is parachutespringen. Ik heb zo'n vijfhonderd sprongen gemaakt. Dat is fantastisch. Als de deur van het vliegtuig open gaat, denk je nergens meer aan. Je voelt even de vrees om te springen, maar door de adrenaline in je lijf, overwin je je doodsangst. Dan volgt een overweldigend gevoel van vrijheid. Niets meer in je hoofd. Geen problemen, geen zorgen."

,,Het liefst wil ik skydive-instructeur worden en als dat niet gaat trainer op een sportschool. Ik sport enthousiast en vind het geweldig om mensen te helpen met hun houding, hun voeding en hun gezondheid. In het verleden heb ik wel gemerkt dat het vinden van een baan voor mij lastiger is door mijn Arabische naam en accent."

Zijn vrouw vult aan: ,,ja, wij moeten eerst vaak wat vooroordelen uit de weg helpen. Toen ik een hoofddoek ging dragen, werd daar in België raar naar gekeken. Eigenlijk voelde ik me al snel niet meer thuis in mijn eigen land. Ik hoorde er niet langer bij. In Nederland zijn de mensen opener, maar ook hier denken sommigen te weten wat wij als moslims denken. Dat we mensen om hun geloof of geaardheid veroordelen. Maar dat is niet zo. Wij hebben geen problemen met homo's, joden en christenen of wie dan ook. Leven en laten leven. We gunnen ieder mens het geluk."

,,En om zélf gelukkiger te worden, zijn we dus op zoek naar ander werk. Dat gaat er komen, let maar op. Met deze bubbels helpen we het lot vast een beetje."