• Pianist Péter Tóth

    agent Karel Mulder

Hongaarse pianovirtuoos in Theater aan de Slag

28-09-2017, 17:41 | Lezersnieuws |

Datum:

zondag 8 oktober 2017, 15:00 tot 16:45

Locatie:

Herenstraat 20, Culemborg
Theater aan de Slag
Culemborg

Péter Tóth - Pianorecital

Zondag 8 oktober, 15:00 uur

Concertpianisten beginnen meestal op zeer jonge leeftijd met hun studie. Péter Tóth raakte pas op zijn 11e voor het eerst een piano aan. Drie jaar later werd hij toegelaten tot de voorbereidingsklas voor uitzonderlijk talent van de 'Franz Liszt Muziekacademie' in Boedapest. Franz Liszt was niet alleen baanbrekend componist en een van de allergrootste pianisten ooit, maar ook een inspirerend pedagoog en bestuurder met een sterke sociale betrokkenheid. Als medeoprichter van de muziekacademie in 1875 (later naar hem vernoemd), heeft hij de muziekwereld een onschatbare dienst bewezen. Vele beroemd geworden musici hebben sindsdien aan deze instelling hun opleiding gevolgd. De pianist Péter Tóth is een waardige vertegenwoordiger die in 2000 en 2001 de internationale 'Franz Liszt Competities' in Weimar en Boedapest won.

Na zijn eindexamen in 2008 vertrok Péter naar de Verenigde Staten, waar hij in 2013 zijn PhD studie 'Doctor of Musical Arts' afrondde aan de Universiteit van Texas (Austin). Eind 2015 heeft hij zich permanent in de VS gevestigd en woont hij met zijn echtgenote in New Jersey, waar hij zijn internationale carrière verder inhoud geeft en als docent verbonden is aan de Rutgers University.

Péter Tóth maakte zijn eerste Liszt cd in 2005 en in 2006 volgde de cd met late pianowerken van Liszt. Daarmee won hij de Grand Prix International du Disque hem toegekend door de Budapest Liszt Society. Behalve in de VS maakte Péter in de afgelopen jaren tournees door Hongarije, Polen, Rusland, Oostenrijk, Engeland, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Zuid-Korea, Costa Rica en Japan.

Deze maand geeft hij recitals in Hongarije en Nederland met composities van Robert Schumann, Johannes Brahms en natuurlijk Franz Liszt: 'Années de Pèlerinage'. In drie cycli heeft Liszt zijn 'Pelgrimsjaren' in de vorm van muzikale dagboeken met natuurschilderingen, reisimpressies, indrukken van schilderijen en literaire overpeinzingen gebundeld.

In ons land treedt Péter Tóth op in Middelburg, Doesburg, Bussum, Zaltbommel én is hij na precies vier jaar weer terug in het Culemborgse Theater aan de Slag op zondagmiddag 8 oktober, aanvang 15.00 uur. Entree € 17,00 (incl. pauzedrankje).

Bezoek de website www.theateraandeslag.nl voor informatie en reserveer per mail via theateraandeslag@hotmail.com of telefonisch 0345-515309 / 06-1887 2847.