• 'Een manier van leven die vraagt om een andere manier van leven.'

    Foto uit film 'Koyaanisqatsi'

Koyaanisqatsi: film over een 'wereld in onbalans'

27-08-2017, 09:30 | Lezersnieuws |

Datum:

donderdag 7 september 2017, 19:30 tot 22:30

Locatie:

Van Pallandtweg 1, Culemborg
Stroomhuis Neerijnen
Culemborg

NEERIJNEN - Het Filmhuis van Stroomhuis Neerijnen opent het najaarseizoen op donderdag 7 september met de documentaire 'Koyaanisqatsi'. Deze hypnotiserende cultfilm, in 1982 gemaakt door de Amerikaanse regisseur Godfrey Reggio, is geheel zonder gesproken tekst. Hij sloeg onder de toen talrijke doemdenkers in als een bom.

De film 'Koyaanisqatsi' is het slot van een serie van zes Amerikaanse films die Filmhuis Neerijnen dit jaar vertoont in reactie op het aantreden van president Trump. In al deze films gaat het om de grote culturele en morele waarden waar het ook in de Verenigde Staten nog weldegelijk om draait.

De intrigerende titel 'Koyaanisqatsi' is ontleend aan de taal van de Amerikaanse Hopi-indianen, en betekent iets als 'aarde in onbalans', ofwel: een manier van leven die vraagt om een andere manier van leven. Bijzonder in de film is ook de indrukwekkende muziek. Die is tijdens de filmopnames gecomponeerd door de Amerikaan Philip Glass, volgens velen de Mozart, Bach en Beethoven van deze tijd.

De vrienden Reggio en Glass schetsen in hun film zeker een onthutsend beeld van de aarde. Maar zij laten de planeet ook zien als een onverwoestbaar organisme. Daarin is de mens niet meer dan een passant, een armzalige voetnoot in de eeuwigheid van het universum. Marc Westermann, filmexpert van Stroomhuis, en oud-journalist Wim Schoutendorp geven een toelichting op film en componist.

Aanvang inleiding: 19:30 uur, start film om 20 uur. Entree € 5, reserveren niet nodig. Meer info op www@stroomhuisneerijnen.nl. Stroomhuis is gelegen aan Van Pallandtweg 1, Neerijnen.