• Scene uit Krotoa, Eva van de Kaap

    Jochem Jurgens
  • Scene uit Krotoa, Eva van de Kaap

    Jochem Jurgens
  • Scene uit Krotoa, Eva van de Kaap

    Jochem Jurgens

Krotoa, Eva van de Kaap bij ANDRIES

11-10-2018, 23:51 | Lezersnieuws | Ellen Verhagen

Datum:

zaterdag 28 augustus 2021, 14:30 tot 17:00

Locatie:

Buiten Molenstraat 7
ANDRIES eten en drinken
Culemborg

Het Volksoperahuis brengt de muziektheatervoorstelling Krotoa, Eva van der Kaap, bij ANDRIES.

Met Zuid-Afrika heeft Culemborg een speciale band. Komt dit door de van oorsprong Nederlandse boeren die als immigranten het land koloniseerden? Het Afrikaans dat voor meer dan 90 procent met onze taal overeenkomt? Komt het door ons geloof in Mandela en de strijd tegen apartheid? Of ligt het zaad van deze band in de historische ontmoeting van Jan van Riebeeck met een jong Khoe meisje, ??n van de oorspronkelijke bewoners van de Kaap? Meer dan tweehonderd aantekeningen over haar in van Riebeecks VOC journaals vormen de basis van deze voorstelling. Op zondag 28 oktober 2018 is deze speciaal op Culemborg aangepaste voorstelling te zien en beluisteren bij ANDRIES eten en drinken in Culemborg. De voorstelling maakt deel uit van een arrangement waarbij een bezoek gebracht wordt aan het Jan van Riebeeckhuis.

Zuid-Afrika 2018 Een Nederlandse acteur en een Zuid-Afrikaanse actrice ontmoeten elkaar op de filmset van Krotoa: Eva van de Kaap. Hij speelt Van Riebeeck, de VOC-koopman die in 1652 de kolonie op de Kaap stichtte. Zij speelt Krotoa, het Khoe meisje dat al heel jong in zijn huishouden terechtkwam en tolk werd tussen de Nederlanders en haar eigen volk. Krotoa was de eerste Khoe vrouw die gedoopt werd en officieel trouwde met een Europeaan. Zij kwam niet ongehavend uit de strijd tussen twee culturen. Op de filmset gaan de acteurs niet alleen in hun historische rol, maar ook met elkaar de confrontatie aan.

Volksoperahuis maakt muziek theatervoorstelling Eva Krotoa Het Volksoperahuis maakt samen met een schrijver, regisseur, muzikant en actrice uit Zuid-Afrika het verhaal af dat drie?nhalve eeuw geleden begonnen is. De muziek theatervoorstelling Krotoa: Eva van de Kaap is een regelrechte fusion: een meertalig, van perspectief wisselend, intercultureel, en bovenal muzikaal eerbetoon aan een gedeelde geschiedenis. Westerse harmonie?n en akkoordenreeksen ontmoeten Afrikaanse ritmes. Talen: Engels, Afrikaans, Nederlands en Khoekhoegowab Met Nederlandse (deel) vertalingen. ?Zij wil vrijer als een arend zweef, zij is een kind dat graag wil overleef?.

Meer informatie Zondag 28 oktober 2018. Tijd: 14.30 ? 17.00. ANDRIES eten en drinken, Buiten Molenstraat 7, Culemborg. www.andriesetenendrinken.nl. Entree: ? 15,00 p.p. Reserveren voor concert wordt geadviseerd: via info@andriesetenendrinken.nl of 0345-515297.