• Binary Data waterlinies
  • Cover flyer Mooi Linieland

    Stichting Liniebreed Ondernemen
  • Bekijk het militaire Linielandschap

    Titia de Zeeuw
  • Wandel mee vanaf Werk aan het Spoel

    Jord Visser

Mooi Linieland! op 2 en 3 juni

22-05-2018, 13:36 | Lezersnieuws | Titia de Zeeuw

Datum:

zaterdag 2 juni 2018, 10:00 tot zondag 3 juni 2018, 17:00

Locatie:

Goilbedingerdijk 40
Werk aan het Spoel
Culemborg

Rondleidingen in het linieland Ga op excursie het linielandschap in met de spionnenroute vanuit Fort bij 't Hemeltje (Houten) of de historische wandeling vanuit Werk aan de Groeneweg (Schalkwijk). Gidsen leiden je rond vanuit o.a. Fort WKU (onder Houten), Fort bij Abcoude, Fort bij Spijkerboor (Westbeemster), Fort bij Rijnauwen (Bunnik), Fort Harssens (Den Helder), Fort bij Edam en Fort bij Vechten (Bunnik), Fort Altena en Fort Bakkerskil (bij Werkendam).

Culinair genieten Lekker lunchen met producten uit de omgeving op Fortresort Beemster en Fort Altena. Op het terras van o.a. Fort Zuid (Spaarndam), Fort Uitermeer (Weesp), Fort WKU (Schalkwijk), Fort Bakkerskil (bij Werkendam) en de Linielanding (Haj? Nieuwegein) zit je eerste rang linielandschap.

Zelf wandelen, fietsen en varen Stap op de (E-)fiets, kom te voet of met kano of boot. Prachtige routes leiden je langs het Hollandse waterlinielandschap. Met de Houten Huizen, Stenen Forten route (44 km) en de Waterwerken route (25 km) fiets je dwars door de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Wandel de Fortenroute Aagtendijk (10,5 km) door de Vuurlinie van de Stelling van Amsterdam of de fietsroute Spaarndam (23 km). Vergeet onderweg niet af te stappen! En wie de Grebbelinie vanaf het water wil beleven kan bijvoorbeeld gaan varen over het Valleikanaal (14 km). Kijk op mooilinieland.nl voor de actuele tijden, activiteiten, locaties en routes. Voor een aantal activiteiten is reserveren noodzakelijk.

Natuur en Landschap in de hoofdrol Mooi Linieland wordt georganiseerd door Stichting Liniebreed Ondernemen samen met Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Brabants Landschap, Landschap Noord- Holland en Waternet.

Bijna ??n groot UNESCO Werelderfgoed Nederland telt 10 waterlinies; verdedigingslinies bestaande uit forten en bunkers met een ingenieus systeem van dijken en sluizen. Bij het naderen van de vijand konden grote stukken land onder water worden gezet, niet diep genoeg voor boten en te diep voor man en paard. Inmiddels heeft een groot aantal forten een nieuwe bestemming gekregen. De Stelling van Amsterdam is sinds 1996 Werelderfgoed. De Nieuwe Hollandse Waterlinie, het grootste rijksmonument van Nederland, is genomineerd voor de status van Werelderfgoed als uitbreiding op de Stelling. Naar verwachting vormen de twee linies in 2020 ??n groot UNESCO Werelderfgoed.