Nationaal Jeugd Orkest - De Grens

09-07-2018, 14:48 | Lezersnieuws | de Gelderlandfabriek

Datum:

zondag 12 augustus 2018, 20:00 tot 20:45

Locatie:

Stationsweg 7
Gelderlandfabriek
Culemborg

De Grens

Zondagochtend, 10 november 1918. De stationschef van station Eijsden ontvangt in de vroege uurtjes een onverwachte gast. Het is de Duitse keizer Wilhelm II, die aan het einde van de Eerste Wereldoorlog zijn land ontvlucht en politiek asiel zoekt in Nederland. Dit gaat echter, net als tegenwoordig, niet zomaar. Voordat Wilhelm hoort of de Nederlandse regering hem asiel verleent zal hij nog een lange, spannende dag in afwachting doorbrengen op station Eijsden.

Tijdens deze dag ontstaat er een hevige discussie tussen de stationschef en de keizer over de eigentijdse stand van zaken. Zo klaagt Wilhelm over de vreselijke dingen die hij de afgelopen tijd heeft moeten meemaken, maar de stationschef kan geen medelijden voor hem opbrengen. Wanneer de keizer vertelt over zijn moeilijke jeugd en relatie met zijn moeder blijkt echter dat beide mannen ondanks het verschil in sociale stand toch niet zo veel van elkaar verschillen als ze dachten. Zo ontstaat een onwaarschijnlijke vriendschapsband die beiden niet snel zullen vergeten.

Bijna honderd jaar later vormt de bijzondere ontmoeting tussen keizer en arbeider de inspiratie voor een komische kameropera, die tijdens de NJO Muziekzomer in premi?re gaat. Vers van de pers hoort u de muziek van componist Jan-Peter de Graaff, ten gehore gebracht door onder anderen young artist in residence Pieter van Loenen. De Gelderlandfabriek (een oude locomotiefloods) zorgt ervoor dat u zich helemaal in station Eijsden, 1918, waant.

Eva Kroon ? mezzosopraan

Ginette Puylaert ? sopraan

Jan-Peter de Graaff ? compositie

Yuri Robbers ? libretto

Pieter van Loenen ? viool

Ensemble But What About ? musici

Saskia Bonarius ? regie

De Grens is een kameropera in twee aktes, van in totaal 45 minuten.