• Mooie beelden van ontluikende liefde in Japanse film 'Norwegian Wood'..

    Still uit film.

'Norwegian Wood': een Japanse liefdesworsteling in Stroomhuis

28-08-2016, 20:10 | Lezersnieuws |

Datum:

donderdag 8 september 2016, 19:30 tot 22:30

Locatie:

Van Pallandtweg 1, Culemborg
Stroomhuis Neerijnen
Culemborg

NEERIJNEN - Als sprankelende opening van zijn theaterseizoen brengt het Filmhuis van Stroomhuis Neerijnen op donderdag 8 september de verfilming van het beroemde, maar ook dramatische Japanse liefdesverhaal 'Norwegian Wood'.

'Norwegian Wood' is de verfilming uit 2010 van de gelijknamige en succesvolle roman van de Japanse schrijver Haruki Murakami. De film is gemaakt door de Vietnamese regisseur Tran Anh Hung. Marc Westermann, filmexpert Stroomhuis, geeft een inleiding. Filmhuis brengt deze beroemde boekverfilming in samenwerking met Bibliotheek Rivierenland.

Boek en film gaan over een zoektocht naar zingeving en harmonie, met als thema de verwerking van verlies en van ontluikende seksualiteit. Murakami baseert de terugblik van hoofdpersoon Watanabe gedeeltelijk op herinneringen aan zijn eigen studententijd.

Wat voor veel romanverfilmingen opgaat, is de vrees van lezers dat zijn of haar lievelingsroman onverfilmbaar zal blijken. Dat geldt in hevige mate voor dit boek uit 1987. Want deze roman verhaalt hoe de zelfmoord van de beste vriend van beide hoofdpersonen Watanabe en Naoko, hun nieuwe relatie in de weg staat. De doem van het verleden hangt als een grauwsluier tussen hun verwoede pogingen de draad weer op te vatten en verhindert hen samen een nieuw leven aan te vangen.

Deze psychische processen worden in het boek bijna geheel in gesprekken en brieven of als een interieur monoloog verteld, wat zich moeizaam in beelden laat weergeven. Toch heeft regisseur Tran er een visueel mooie film van gemaakt. De woordenvloed in de roman heeft hij vervangen door schitterende, contrastrijke beelden tussen de stad Tokio waar Watanabe studeert, en het berglandschap waar Naoko zich in een soort psychiatrische inrichting heeft teruggetrokken.

De titel 'Norwegian Wood' is misschien wat merkwaardig voor een zich geheel in Japan afspelend liefdesverhaal. Maar het verwijst naar een liedje van de Beatles dat door de roman heen een rol in beider leven speelt. Het nummer staat op 'Rubber Soul' uit 1965. Hierin speelt George Harrisson voor het eerst sitar in de popmuziek. Opmerkelijk is hoe Aziatische studenten omgekeerd ook open staan voor culturele ontwikkelingen in Europa en de VS.

De introductie door Marc Westermann begint om 19.30 uur. De film zelf start om 20 uur. Entree is € 5; leden Bibliotheek Rivierenland € 4. Reserveren niet nodig. Stroomhuis is gelegen aan Van Pallandtweg 1, 4182 CA Neerijnen. Meer info op website stroomhuisneerijnen.nl.