• Eendenkooi bovenaanzicht

    Ton Rothengatter
  • Rondleiding eendenkooi

    Ton Rothengatter

Rondleiding in de eendenkooi van Batenburg

12-03-2018, 22:04 | Lezersnieuws | Nicole Burgers

Datum:

zondag 25 maart 2018, 14:00

Locatie:

Bergharensestraat 1
Eendenkooi
Culemborg

BATENBURG - Ga mee terug in de tijd en ervaar de sfeer van rust en geheimzinnigheid van eendenkooi Batenburg. De boswachter van Geldersch landschap en Kasteelen organiseert op zondag 25 maart een rondleiding door dit bijzondere terrein. Hij neemt de deelnemers mee rond de kooiplas en vertelt over de historie en de werking van de eendenkooi, het werk van de kooiker, de begroeiing op het terrein en het beheer daarvan. De kooiker en zijn hondje zullen aanwezig zijn en een demonstratie verzorgen. Vanwege de noodzakelijke rust is de eendenkooi slechts ??n keer per maand te bezoeken in de maanden februari t/m juni.

Eendenkooien Eendenkooien werden vroeger gebruikt om eenden te vangen voor consumptie. De eendenkooi bestaat uit een flinke vijver waar enkele smalle sloten op uitkomen, de zogenaamde vangpijpen. Met tamme eenden en een kooikerhondje werden wilde eenden gelokt en gevangen. In Nederland bestaan nog ongeveer 119 geregistreerde eendenkooien. Veel kooien hebben slechts ??n vangpijp gebruiksklaar. De eendenkooi in Batenburg is echter volledig bedrijfsklaar en in originele staat.

Start: 14.00 uur aan het begin van de toegangsweg naar de eendenkooi (Bergharense straat, Batenburg). Parkeren langs de Bergharense straat. Duur: ca. 2 uur. Deelname? 7,50 p.p., kinderen 4 t/m 12 jaar ? 3,75. Donateurs Geldersch Landschap & Kasteelen ? 2,50 p.p., kinderen 4 t/m 12 jaar ? 1,25 op vertoon van een geldige donateurspas. Neem een verrekijker mee. Reserveren is noodzakelijk via www.glk.nl/evenementen. Informatie: Jan Taat, tel. 06 - 83 086 024 of Bert Vos, tel. 06 - 19 717 255.