• Filosofen in gesprek

    Frans Weeber

Socratisch Café Culemborg Waarheid

04-06-2018, 12:28 | Lezersnieuws | Frans Weeber

Datum:

vrijdag 15 juni 2018, 15:00 tot 18:00

Locatie:

Herenstraat 29
Elisabeth Weeshuis Museum
Culemborg

Het Socratisch Caf? Culemborg op vrijdag 15 juni 15.00-18.00 uur in de Bibliotheek is voor iedereen toegankelijk. Het thema is deze keer Waarheid. Graag vooraf aanmelden bij Frans Weeber, 06-18872237 of fransweeber@gmail.com. Kosten ? 10,00, studenten ? 5,00. Eerste keer half geld. Inloop 14.45 uur in het Weescaf? naar de bibliotheek.

De vraag naar de waarheid is een van de meest fundamentele vragen in de filosofie. En in onze tijd is die vraag actueler dan ooit. Voor de Amerikaanse president Donald Trump doen feiten er weinig toe. Hij manipuleert ze om een bepaalde stemming te cre?ren. Op de sociale media is het de mening die telt en niet de feiten. De meesten van ons vinden dat een slechte ontwikkeling, maar bestaat er wel zoiets als een onbetwistbare waarheid? Socrates was in zijn gesprekken met anderen altijd bezig de waarheid boven tafel te krijgen. Hij deed dit door het stellen van kritische vragen te stellen. En vaak bleek de ?waarheid? van zijn gesprekspartners minder solide dan ze in eerste instantie dachten. In de idee?nleer van Plato zijn het goede, ware en schone de fundamentele begrippen. Moderne filosofen leggen de nadruk op het nut van de waarheid. ?Waarheid is datgene wat nuttig en bruikbaar is, dat wat werkt,? beweren de pragmatisten. Welke rol speelt de waarheid in jouw dagelijks leven? In een gesprek van tien minuten vertellen we gemiddeld tenminste ??n leugen. De waarheid is er dus blijkbaar niet als vanzelfsprekend. Maar kies je soms bewust voor de waarheid en waarom doe je dat dan? Op 15 juni 2018 denken we gezamenlijk na over het thema ?waarheid?

Plaats: Herenstraat 29, 4101 BR Culemborg De bijeenkomsten zijn een initiatief van Socratisch Caf? Culemborg in samenwerking met de Bibliotheek Rivierenland.