• Wearable Solar Shirt ontworpen door Pauline van Dongen

    Liselotte Fleur

Spannende innovaties op eerste LOCO in Gelderlandfabriek

04-11-2016, 14:20 | Lezersnieuws |

Datum:

zaterdag 19 november 2016, 17:00 tot zondag 20 november 2016, 01:00

Locatie:

Stationsweg 7, Culemborg
de Gelderlandfabriek
Culemborg

Op zaterdag 19 november verzorgt internationaal topontwerper Pauline van Dongen een presentatie over 'Wearable Technology', tijdens de eerste LOCO-avond in de Gelderlandfabriek. In 2015 ontwierp van Dongen de wereldberoemde 'Solar-Dress', een jurk met zonnepanelen. Sindsdien ontwikkelt zij in samenwerking met de Technische Universiteit Eindhoven kleding waarin moderne technieken zijn verwerkt. "Kleding zal je in de toekomst niet alleen omhullen, het kan communiceren met jou en de omgeving." De presentatie maakt deel uit van de eerste 'LOCO', een eigen programmering van de Gelderlandfabriek die start vanaf 17.00 uur.

LOCO bestaat uit een reeks programma's waarin de Gelderlandfabriek vernieuwers, wetenschappers, kunstenaars en designers naar Culemborg haalt. Tijdens LOCO kunnen bezoekers workshops, presentaties, film en muziek verwachten, ditmaal rond het thema: 'Fashion & Fabric'. Samensteller en presentator Youetta Visser: "Ik had al jaren de droom om wetenschap en kunst te combineren in een programma. Niet naast elkaar, maar juist in verband met elkaar. Tegelijkertijd wilde de Gelderlandfabriek graag regelmatig zijn vrienden en andere belangstellenden ontvangen met een eigen programmering van vernieuwende makers. Die twee ideeën hebben we samengesmeed tot LOCO. De hele fabriek doet mee; Una Volta, het zaal team en de atelierhouders. De designers uit de fabriek richten de verschillende plekken in de fabriek in en Una Volta serveert de gasten van LOCO een maaltijd op het pleintje."

Op zaterdag 19 november is er nog een ontwerper in huis: Barbara de Ru, die voorheen een eigen label had en werkte met topmerken als Diesel. Zij verzorgt een workshop zeefdrukken op textiel. Visser: "We hebben ook twee jonge talenten uit Culemborg. Chet Julius laat een kunstvideo zien waarin hij de vraag aan de kaak stelt of kleding je identiteit bepaalt. Het andere uiterste is het 'Live action painting' van Dion V. dat op het pleintje te zien is, tijdens het eten." Naast deze acts is er aandacht voor nieuwe, duurzame stoffen. "We tonen leer van paddenstoelen, uit Italië. En jonge ontwerpers uit Rotterdam presenteren hun leer gemaakt van fruit. Heel interessant natuurlijk voor rivierenland."

De avond sluit af met een Franse film rond een borduurster in de haute couture van Parijs. En daarna dansen we de nacht in met DJ 'Cette Truc'.:

LOCO komt mede tot stand dankzij het Cultuurfonds Culemborg en Una Volta. Meer informatie en tickets: www.gelderlandfabriek.nl