• Stolpersteine

    T.J. van Kessel

STOLPERSTEINEWANDELING

19-04-2017, 20:50 | Lezersnieuws |

Datum:

zondag 30 april 2017, 14:00 tot 15:00

Locatie:

Herenstraat 29, Culemborg
Het Weeshuis, Herenstraat 29 Culemborg
Culemborg

Op zondag 30 april verzorgen de gidsen van de Stichting Stadsgidsen Culemborg weer een "Stolpersteinewandeling". Deze wandeling voert onder meer langs een aantal "Struikelstenen" in de binnenstad. Daarbij vertellen de rondleiders over de plekken waar de leden van de Joodse gemeenschap leefden, werkten en samen kwamen. De gidsen organiseren deze tocht om de Stolpersteine onder de aandacht van iedereen te brengen en vanwege de herdenking van de Tweede Wereldoorlog elk jaar begin mei.

De tocht begint op om 14.00 uur. vanaf het voorplein van Het Weeshuis, Herenstraat 29 en duurt ruim 1 uur. Deelname kost € 2,00 per persoon. Deze kunt u contant en liefst gepast betalen aan de gids. Vooraf aanmelden is noodzakelijk. Dit kan per e-mail (stadsgidsculemborg@gmail.com). Vermeld uw naam en telefoonnummer en het aantal personen waarmee u komt. Dit kan tot uiterlijk zaterdag 29 april 12:00 uur. Wij bevestigen uw e-mail. Telefonisch aanmelden is ook mogelijk. Dit kan vrijdag 28 april a.s. van 19:00 tot 21:00 uur en zaterdag 29 april van 10.00 tot 12.00 uur via 0345-514264. Er is plaats voor maximaal 40 deelnemers.

Het idee van de Stolpersteine komt van de Duitse kunstenaar Gunther Demnig. Hij plaatst in verschillende steden deze stenen ter nagedachtenis aan de Joodse inwoners die in de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord. Een Stolperstein (struikelsteen) is een messing gedenksteen van 10 bij 10 cm. Het is niet de bedoeling, dat je er echt over struikelt, maar wel, dat je je buigt om de steen te lezen. Door te buigen bewijs je eerbied aan de overledene die daar gewoond heeft.

In 2012 zijn op diverse plekken in onze stad Stolpersteine geplaatst ter nagedachtenis aan de gedode Joodse inwoners van onze stad. Een jaar later werden nog eens zes stenen geplaatst ter herinnering aan een aantal inwoners van Culemborg die vanwege hun politieke overtuiging of om hun verzetsdaden door de Duitsers zijn gedood. Ook werd een steen gelegd voor de voormalige synagoge.

Raadpleeg ook onze website: http://stadsgidsenculemborg.weebly.com