Vredessymposium 2017

24-08-2017, 19:10 | Lezersnieuws |

Datum:

woensdag 20 september 2017, 12:30 tot 16:30

Locatie:

Korte Minrebroederstraat 2, Culemborg
Hal Oude Stadhuis, Utrecht
Culemborg

Veel mensen denken bij vredesmissies aan de blauwhelmen van de Verenigde Naties. Maar er zijn ook organisaties die burgers uitzenden op missie in conflictgebied zonder te dreigen met geweld. Ongewapend staan ze tussen vechtende partijen, beschermen ze lokale mensenrechtenverdedigers en brengen ze kennis en vaardigheden over. Dit veelal in nauwe samenwerking met de lokale bevolking. Deze mensen, en hun vredesmissies zonder wapens, staan op het Vredessymposium centraal.

Elk jaar organiseren zeven Nederlandse vredesorganisaties het symposium om deze bijzondere burgers in het zonnetje te zetten. Wat zij doen om conflict op te lossen en geweld te voorkomen verdient meer erkenning en steun. Dit jaar is het thema 'Vrouwen op Vredesmissie' en zullen drie Nederlanders vertellen over hun werk in de Democratische Republiek Congo, Colombia, Albanië en Macedonië. Traditiegetrouw worden de helden symbolisch gehuldigd, dit jaar zal de Burgemeester van Utrecht, Jan van Zanen, dit doen. Ook zal een deel van de expositie '1000 Vredesvrouwen Uit Alle Werelddelen' te zien zijn en is er aandacht voor Rosa Manus (1881-1942), die aan de wieg stond van de vrouwenvredesbeweging.

AANMELDEN: mail naar vredesmissieszonderwapens@gmail.com

Datum: Woensdag 20 september 2017

Tijd: 12:30-16:30

Locatie: Oude Stadhuis, Utrecht

De coalitie Vredesmissies Zonder Wapens bestaat uit African Sky, Burundi Women for Peace and Development, Christian Peacemaker Teams Nederland, Eirene Nederland, Peace Brigades International - The Netherlands, Platform Vrouwen & Duurzame Vrede, Vredesbeweging Pais.