• een bijzondere bundel met beelden en gedichten

  Bart Ensing
 • beelden op een donkere achtergrond met bijbehorende gedichten

  Bart Ensing
 • Marion Steru draagt voor uit de bundel 'Voel maar. Gesproken hout'.

  Bart Ensing
 • Bart Ensing met de bundel 'Voel maar. Gesproken hout'.

  Bart Ensing

Bundel laat twee kunstvormen samengaan

18-01-2018, 12:40 | Lezersnieuws | Bart Ensing

Culemborger Bart Ensing maakt beelden van in de natuur gevonden hout. Hout dat vaak krom, rot of schimmelig is. Hij verwijdert slechte stukken en er komt een proces op gang van kijken, vormgeven, voelen, afstand nemen en weer verder gaan. Soms is er een vaag plan, maar nooit een concreet einddoel. Het levert beelden op met een organische vorm en vaak bijzondere tekening.

De Utrechtse dichter Marion Steur maakte 10 jaar geleden een gedicht bij de vier meter grote Wandelaar, een creatie van Bart. Dat deed ze daarna ook bij enkele van zijn houtsculpturen. Daardoor werd het verhaal van het beeld op bijzondere wijze verteld, terwijl Marion voldoende ruimte overliet aan de lezer en kijker om zowel aan de tekst als het beeld een eigen invulling te geven.

In de loop van tijd ontstonden er meer beeldgedichten die nu onder de titel 'VOEL MAAR, gesproken hout' gepubliceerd zijn in een bijzondere bundel. Een mooie publicatie met 20 foto's van beelden op een donkere achtergrond en 20 bijbehorende gedichten. Op vrijdag 26 januari draagt Marion Steur enkele gedichten voor bij de Poëziecarrousel die de Roos van Culemborg bij Boekhandel Tomey organiseert. De bundel is dan ook te koop, of later bij Bart Ensing of via www.papierenvliegtuig.eu.