• Burgemeester Van Grootheest doopt de 'Cadena'

    Bert van Holst

Burgemeester Van Grootheest doopt de 'Cadena'

13-08-2017, 17:10 | Lezersnieuws | Fransje van Beek

Het was de eer aan Burgemeester Gerdo van Grootheest om zaterdag 12 augustus de nieuwe boot van roeivereniging De Helling te dopen. Van Grootheest: "Culemborg ligt als een van de weinige steden naar de rivier toe. Jullie weten daar als geen ander volop van te genieten. Ik wens de Cadena en haar bemanning een behouden vaart!"

Sigaren traditie

De roeiboten van de Helling hebben nagenoeg allemaal de naam van een sigaar om de traditie van Culemborg als sigarenstad hoog te houden. De naam Cadena is de naam van een Nederlandse sigarenfabriek, die rond 1900 een vestiging had in Culemborg. Net als twee andere roeiboten van de Helling zoals de Graaf Egbert en de Trio. Andere roeiboten van de vereniging zijn vernoemd naar sigarentypes zoals de Corona, de Bolknak en de Panatella.

Roeien bij de Helling

De roeiafdeling is onderdeel van de watersportvereniging de Helling. Er roeien ongeveer 100 leden, tussen de 30 en 80 jaar oud. Bij de Helling roeien zowel recreatieve roeiers als meer fanatieke wedstrijdroeiers. Zij roeien op de Lek en varen zowel richting Beusichem als richting Hagestein. De kleinere boottypen roeien meestal in rustiger vaarwater op de afgraving in de Redichemse Waard. Interesse om ook te gaan roeien? Kijk dan voor meer informatie op www.wvdehelling.nl

Unieke beleving

Een filmpje op de website geeft een mooi beeld van de beleving van de sport. Iedere roeier ervaart de beweging op het water als heel bijzonder. Roeien op de Lek is extra speciaal vanwege de beleving van de natuur: de vogels, de koeien in de uiterwaarden, de stroming van de rivier. Het filmpje laat ook zien hoe je in 10 weken kunt leren roeien, hoe leuk het is om toertochten op ander water te maken en wat het doet om samen te trainen voor roeiwedstrijden. De teamspirit bij roeien geeft een extra motivatie om de techniek te leren en er samen voor te gaan.