• Meester Frans Pikker en juf Thérèse Bouman gaan met pensioen

    Marieke Lindenborn

Dubbel pensioen op de Palster

12-07-2019, 15:36 | Lezersnieuws | marieke

Samen hebben zij ruim 65 jaar onderwijservaring, meester Frans Pikker en juf Thérèse Bouman van basisschool de Palster. Deze week nemen beiden afscheid om van hun welverdiende pensioen te gaan genieten.

Na een korte invalperiode in Eck en Wiel startte meester Frans, geboren en getogen Culemborger, zijn onderwijs carrière in 1976 op de Paulusschool. Juf Thérèse kwam in 1990 uit het westen van het land naar Culemborg. Zij werd al snel gevraagd om op de school van haar kinderen, het Startblok, te komen werken. Bij de fusie in 1995 van Paulusschool en Startblok tot de Palster werden Frans en Thérèse collega’s.

Frans herinnert zich zijn eerste eigen klas (van 36 leerlingen!) nog als de dag van gisteren. Gerard Witkamp was destijds directeur op de Paulusschool. Frans heeft veel van hem geleerd en heeft hem echt als een mentor gezien. Na zoveel jaar heeft Frans nog steeds regelmatig contact met oud-leerlingen. Thérèse heeft altijd veel plezier in het vak rekenen gehad. “Als ik geen leerkracht basisonderwijs was geworden, had ik voor wiskunde docent gekozen”, vertelt ze.

Het werken met kinderen heeft hen allebei veel plezier gegeven, al noemen zij de toegenomen administratieve last in het onderwijs wel als een minpunt van de laatste jaren. “Het onderwijs is erg veranderd” zegt Frans: “Er zijn steeds meer vakken bij gekomen. En vroeger werkten we vooral klassikaal, nu werken steeds meer kinderen op hun eigen niveau”. Frans vindt dit een goede ontwikkeling. Ook de opkomst van de computers in het onderwijs zorgt er volgens hem voor dat kinderen stof aangeboden krijgen die past bij waar ze aan toe zijn.

Frans heeft altijd veel interesse in computers gehad. Deze liefhebberij heeft hij de laatste jaren kunnen uitbouwen door zijn werk als ICT-coördinator op de Josefschool, de Augustinusschool en de Palster. “Drie uitstekende scholen met geweldige leerkrachten”, zegt hij. Thérèse vertelt dat ze de kinderen en de samenwerking met de collega’s dan ook het meest gaat missen.

Vervelen zullen Frans en Thérèse zich allebei niet. Thérèse en haar man zijn op zoek naar een huis in het oosten van het land en genieten samen van kinderen en kleinkinderen. Frans en zijn vrouw fietsen en wandelen graag en Frans bespeelt de klarinet bij de harmonie van Beusichem. Ook puzzelt hij graag.

De leerlingen, ouders en collega’s hebben afscheid van meester Frans en juf Thérèse genomen met een vossenjacht voor de kinderen, een receptie voor de ouders en oud-collega’s en een etentje voor de huidige collega’s. En aan het eind van deze week krijgen Frans en Thérèse voor het laatst echt ‘zomervakantie’!