• Spoorbrug Culemborg

    Regionaal Archief Rivierenland

Expo Het stalen wonder aan de Lek over 150 jaar Culemborgse spoorbrug

12-07-2018, 17:35 | Lezersnieuws | de

Ruim 5,1 miljoen kilo metaal, 31 duizend kilo verf en bijna een half miljoen kubiek meter hout. Dat waren in 1868 de bestanddelen van de spoorbrug bij Culemborg, met zijn 157 meter op dat moment de langste brug van Europa. Onder de titel Het stalen wonder aan de Lek start 19 juli in de Gelderlandfabriek een expositie over 150 jaar brughistorie.

De Gelderlandfabriek viert 150 jaar spoorbrug met het driedelige project De Overspanning: een bruggenbouwwedstrijd voor scholieren, de expositie en een dag vol poëzie, dans en muziek op 8 september.

De oude brug is dan niet meer, in de Gelderlandfabriek is de herinnering aan die periode nog tastbaar. In de vroegere locomotiefloods, tegelijk met de brug (en het in 1974 afgebroken station) gebouwd, zit tegenwoordig café-restaurant una Volta waar je nu heerlijk kunt eten en drinken. Van daaruit is het een kleine stap naar de expositie die aandacht besteedt aan zowel de oude als de huidige, uit 1983 stammende brug. De bezoeker wordt meegenomen naar halverwege de negentiende eeuw toen tot de bouw van de brug werd besloten. Dat wordt geïllustreerd met originele bouwtekeningen, foto’s, ansichtkaarten en schilderijen. Een aantal voorwerpen, waaronder een gegraveerd zilveren sigarendoosje, laten zien hoeveel indruk de brug op de Culemborgers maakte. Ook is het verhaal te zien van de brug tijdens de Tweede Wereldoorlog. De spectaculaire vervanging van de brug in 1983 wordt uitgelicht met (lucht)foto’s, krantenartikelen en documenten.

Naast het historische deel komt de brug als architectonisch kunstwerk terug in recente foto's van de Culemborgse Marleen Grommers.  Ook zijn er modellen van de oude spoorbrug, het oude stationsgebouw en de locomotiefloods, knappe creaties door twee modelbouwers. Verder wordt een aantal aquarellen en tekeningen van Piet Mulder getoond. Deze NS-medewerker uit Geldermalsen leefde van 1919 tot 2001 en was tevens gepassioneerd schilder van bruggen, spoorlijnen en stationstaferelen. Volgend jaar wordt zijn honderdste geboortedag herdacht met een overzichtstentoonstelling.

Het stalen wonder aan de Lek is gemaakt in nauwe samenwerking met de Nederlandse Bruggen Stichting en het Elisabeth Weeshuis Museum en met steun van Prins Bernhard CultuurFonds Gelderland, Cultuurfonds Culemborg en Stichting Elisabeth Weeshuis.

De expositie is tot en met 9 september dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur te bezichtigen in de Gelderlandfabriek aan Stationsweg 7. Entree 1 euro.