• Cpmponisten spelen Promenade lento

    eigen foto

Hoogstandje Carillon: weer wat anders!

14-09-2018, 10:10 | Lezersnieuws | Ellen

In de maand september wordt iedere drie uur op het carillon een nieuwe compositie ten gehore gebracht: Promenade Lento. De compositie is gemaakt in het kader van Culemborg 700. Tijdens de première werd het in zijn geheel gespeeld op carillon bij de opening, en op de Fazoli vleugel bij het slotconcert van Pianowandeling Culemborg,  zondag 9 september. Bij het slotconcert  is ‘Promenade Lento ‘ uitgevoerd door vijf van de zeven componisten, waaronder de 11 jarige Leo van den Bandt, onder leiding van docent Huub de Vriend. 

Hoogstandje
Compositie ‘Promenade lento’ is gemaakt tijdens de Componeer-tweedaagse die in het kader van het jubileumjaar van de stad, eerder dit jaar is gegeven. Stichting Culemborg 700 heeft dit mogelijk gemaakt. De componisten zijn: Elmar van Loon, Servaas van der Mullen, Caya van Toorn, Esther Groot, Ellen Verhagen, Hanny de Winter, Leo van den Bandt en Edward Maatjes. Docent Huub de Vriend heeft de compositie, in samenwerking met beiaardier Peter Bremer, passend gemaakt voor het Culemborgs carillon. De heer Eijsbouts heeft het geprogrammeerd, ‘en dat is wel een hoogstandje, als dat lukt, en dat is gelukkig gebeurd!’, licht Peter Bremer toe.

Promenade lento te horen in september
Tot eind september wordt iedere 3 uur eenmaal, gerekend vanaf 09.00 uur, het 'promenade uur programma' gedraaid op het carillon van Culemborg. In vier delen is de compositie om het kwartier te horen met op het hele uur de gehele compositie. Stichting Pro Piano, die naast de componeer-tweedaagse ook de Pianowandeling organiseert, heeft als doelstelling het bevorderen van piano spelen, luisteren en componeren. In dit geval kwamen alle drie tijdens de Pianowandeling goed tot zijn recht.  Op deze manier wordt bovendien  aangetoond dat de aftand tussen piano en carillon minder groot is dan je zou denken!

www.stichtingpropiano.nl