• Krakau

  Gertjan Kant
 • Indrukwekkend

  Gertjan Kant
 • Schindler museum

  Gertjan Kant
 • Indrukwekkende excursie om niet gauw te vergeten

  Gertjan Kant

Indrukwekkende Auschwitz-excursie voor KWC’ers

22-06-2018, 11:39 | Lezersnieuws | Willy

29 leerlingen van het KWC, en hun begeleiders, zijn begin juni afgereisd naar Polen om een bezoek te brengen aan het indrukwekkende Auschwitz.

De excursie naar Auschwitz werd voor de tweede keer georganiseerd door het KWC. Dit schooljaar werd deze excursie voor het eerst aan leerlingen, vanaf klas 4 en hoger, aangeboden. Ondanks dat het een reis zou worden met herinneringen aan een wreed verleden, was er ook dit jaar weer veel animo onder de leerlingen om deze indrukwekkende reis te maken.

De leerlingen verbleven de drie dagen in Krakau. Een prachtige stad die door de leerlingen ook zeker bezocht werd. Zij brachten een bezoek aan het kasteel van Krakau, gingen naar het Schindler museum en kregen een rondleiding door de Joodse wijk. Ook hebben zij een ontmoeting gehad met een oorlogsoverlevende, die haar verhaal vertelde aan de leerlingen.

De laatste dag van de excursie werd een bezoek gebracht aan het voormalige concentratiekamp Auschwitz I en vernietigingskamp Auschwitz Birkenau.

Carien uit V4A schrijft: „De laatste dag, ook wel de langste dag, zijn we naar Auschwitz I en II geweest. In beide kampen kregen we een rondleiding van ongeveer 3 uur. In Auschwitz I, het concentratiekamp, werden we door de barakken heen geleid. De barakken waren een soort museum geworden vol met foto’s en eigendommen van de mensen die daar zijn omgekomen: het haar, de brillen, de schoenen. Ook waren er op muren tekeningen te zien die kinderen hadden gemaakt, tekeningen van executies en van het spoor naar Auschwitz Birkenau. Dat was overigens ook de plek waar we daarna heen gingen. Het kamp was 20 keer zo groot als het eerste kamp, hier waren vijf gaskamers waarin dagelijks duizenden mensen werden vergast. De verhalen die de gidsen ons vertelden waren erg indrukwekkend.”

Voor de leerlingen was deze excursie een pittige binnenkomer, eentje die ze niet zomaar zullen vergeten. Gelukkig kon de groep goed met elkaar opschieten en hebben ze het naast al deze serieuze ervaringen ook supergezellig gehad samen.