• Leraar Maarten Haneveer geeft uitleg aan de jongste dames van Niseikan Culemborg

    E.Scheepens

Internationale vrouwendag Niseikan

19-03-2018, 19:12 | Lezersnieuws | Maarten

Tijdens de internationale vrouwendag op 8 maart 2018 stond gendergelijkheid centraal. Deze gelijkheid tussen mannen en vrouwen draagt bij aan een vreedzame en duurzame wereld. Toch zijn vrouwen nog vaak achtergesteld ten opzichte van mannen. In de Sustainable Development Goals staat onder andere dat zowel vrouwen als mannen gelijke rechten moeten hebben op onderwijs, gezondheid en werk.

Dit gedachtegoed is ook terug te vinden in het aikido van de Niseikan Dojo in Culemborg.

Sinds de oudheid zijn vrouwen de verdedigers geweest van land, huis en mens.

Verschillende culturen hebben vrouwen aangemoedigd om zichzelf te laten trainen in gevechtstechnieken en de omgang met wapens.

In deze tijd groeit het aantal vrouwen die zich trainen en verdiepen in vechtsporten en budo in het algemeen.

De redenen waarom vrouwen een vechtsport beoefenen zijn divers. Ze willen leren om zichzelf te verdedigen. Martial arts training zorgt ervoor dat zij zowel hoofd als lijf correct in kunnen zetten ten tijde van bedreigende situaties.

Het bouwt zelfvertrouwen en het geeft ze kracht. Vrouwen kunnen zo hun innerlijke kracht cultiveren en uiten.

Het brengt ze in vorm, zowel intrinsiek als extrinsiek. Aikido is zogezegd een functionele activiteit die onder andere werkt aan een fysieke en mentale training.

Het zorgt er eveneens voor dat je het gevoel krijgt dat je erbij hoort. De Niseikan Dojo is een verzameling mensen die elkaar helpt en ondersteund tijdens aikidotraining.

Door het beoefenen van Aikido verkrijgen en ontwikkelen vrouwen unieke skills die het leven verrijken. Het zijn deze skills die zij door kunnen geven aan andere in hun directe omgeving. In de training op 8 maart stond aikido zonder kracht centraal. Dit was een fikse uitdaging voor de heren, voor de dames was het een “thuiswedstrijd”. Informatie; majm.haneveer@gmail.com