• Taalklas

    J. Gruiters

KJS genomineerd voor de ‘Oscar’ binnen het onderwijs

11-02-2019, 09:09 | Lezersnieuws | Gea

De Koningin Julianaschool is in de race voor de Nationale Onderwijsprijs 2019. Deze ‘Oscar’ van het Nederlands onderwijs wil bijzondere projecten in het onderwijs in de schijnwerper zetten.

De Koningin Julianaschool is genomineerd voor de Onderwijsprijs van de provincie Gelderland vanwege de Taalklas. In deze Taalklas krijgen kinderen vanaf de eerste dag dat zij in Culemborg aankomen les in Nederlands. De kinderen zijn afkomstig uit oorlogsgebieden zoals bijvoorbeeld Syrië. Maar ook kinderen uit Afrikaanse en Europese landen nemen deel aan de Taalklas.

De Julianaschool heeft met de Taalklas een unieke aanpak. In de ochtenduren krijgen de nieuwkomers intensief taalonderwijs, zoals dat op veel scholen met nieuwkomers gebeurt. Maar in de middag volgen de nieuwe kinderen onderwijs in hun eigen leeftijdsgroep. “Dat is echt vernieuwend” zegt Marianne van der Schee, directeur van de Julianaschool. “In de middag volgen de nieuwkomers samen met hun leeftijdsgenoten onderwijs. Dat stimuleert niet alleen de taalontwikkeling maar ook de integratie van deze kinderen.”

Wat ook positief is dat de nieuwkomers deelnemen aan alle schoolactiviteiten: de schoolreisjes, de ouderavonden, de bezoeken aan musea of de voorleeswedstrijd. De ouders van nieuwkomers ontmoeten zo ook ouders van Nederlandse leerlingen.

De kinderen in de Taalklas leren in 40 weken Nederlands. “Elke keer weer zijn we verbaasd over de snelheid waarmee nieuwkomers zich het Nederlands eigen maken” zegt Marianne van de Schee. Na 40 weken draagt de KJS de kinderen over aan een basisschool dichtbij huis. De leerkrachten van de ontvangende basisscholen krijgen ondersteuning vanuit het samenwerkingsverband bij de opvang van hun nieuwe leerlingen.

De nieuwkomers hebben vaak veel meegemaakt. De KJS werkt daarom voor de Taalklas intensief samen met maatschappelijk werk, schoolarts, wijkteams en Vluchtelingenwerk. Beeldende therapie ondersteunt verwerking van traumatische ervaringen. De Taalkas is een samenwerkingsverband van de Gemeente Culemborg en de besturen van alle basisscholen in Culemborg.

Op 14 februari hoort de KJS of zij de provinciale Onderwijsprijs ontvangt en kandidaat is voor de Nationale Onderwijsprijs. Marianne van der Schee: “Hoe het ook afloopt, de nominatie is al een mooie erkenning van de inzet van alle leerkrachten van de KJS!”