• Klas VWO-5 van het KWC aandeelhouder van Shell

    Martijn van Keulen
  • Martijn van Keulen
  • Martijn van Keulen

Klas VWO-5 van het KWC aandeelhouder van Shell

13-02-2017, 11:42 | Lezersnieuws | Willy van Vuren

Oud KWC'er Mark van Baal gaf onlangs gastlessen economie op het KWC en vertelde 5-VWO'ers over zijn missie: zorgen dat oliegigant Shell groen wordt.

Hij begint zijn inspirerende economieles over klimaatverandering, 'disruptive innovation', exponentiële groei, fossiele brandstoffen en duurzame energie. Zijn conclusie: als oliebedrijven niet gaan investeren in duurzame energie, dan gaan ze failliet, net als Kodak dat weigerde digitale fotografie te omarmen.

Hij sluit af met hoe hij met de beweging Follow This, de koers van oliegigant Shell probeert te veranderen. "Het is een maanmissie, maar we hebben de olie-industrie nodig om zo snel mogelijk over te schakelen op duurzame energie.Als we doorgaan met het verbranden van kolen, olie en gas dan warmt de aarde zo ver op dat de grote delen van de wereld onleefbaar worden. Maar als Shell het goede voorbeeld geeft en succes heeft, zal de rest van de olie-industrie volgen en zijn we nog op tijd om de gevaarlijke klimaatverandering te stoppen."

Shell heeft hiervoor steun nodig van zijn aandeelhouders, houdt Van Baal de leerlingen voor. Zij zijn tenslotte de eigenaren van het bedrijf. Daarom begon hij Follow This, een beweging van groene aandeelhouders van Shell. "Wij steunen Shell om de leiding te nemen in de energietransitie naar een duurzame energievoorziening," zegt Van Baal. Dat doet Follow This door een agendapunt in te dienen en hier zoveel mogelijk aandeelhouders achter te scharen: particuliere aandeelhouders en grote beleggers zoals pensioenfondsen. "Iedereen kan voor ongeveer 30 euro aandeelhouder van Shell worden," vertelt Van Baal. "Als kersverse aandeelhouder kun je dan een e-mail aan Shell-directeur Ben van Beurden sturen om hem zo te doordringen dat de tijd dringt". Dat vonden de 5-VWO'ers een erg goed idee. Al gauw ging er een lijst rond waar de 5-VWO'ers op konden intekenen vervolgens ging de pet rond voor de aankoop van een aandeeltje Shell. Ook werd een mail gemaakt voor de CEO van Shell: "Dag Ben, wij klas 5-VWO van het KWC uit Culemborg geloven dat jij de wereld kunt veranderen. Als kersverse aandeelhouder van Shell willen we je laten weten dat wij snel een nieuwe koers van Shell verwachten. Wij willen dat Shell het roer omgooit en overstapt op duurzame energie. Onze generatie vindt dat erg belangrijk. Jij kunt het verschil maken. Daarom zijn we als klas aandeelhouder geworden".

En wat als Shell te langzaam verandert? "Dan kopen we gewoon méér aandelen," was het antwoord van de klas.