• Maak (assistentie)honden niet bang door vuurwerk

Laat assistentiehonden ook in de feestmaand hun werk doen, gooi geen vuurwerk!

30-11-2015, 20:48 | Lezersnieuws | Stichting Gebruikers Assistentiehonden, Rianne Tetelepta

De dagen worden weer korter en december staat voor de deur. Een tijd van samen zijn, lekker eten , de kerstboom en vuurwerk. En over dat laatste zou ik graag even uw aandacht willen vragen. Vuurwerk is voor veel mensen iets leuks, ze kijken er het hele jaar naar uit, weer even kind zijn en lekker knallen. Niks mis mee en dat plezier gun ik iedereen. Maar er zijn ook mensen voor wie dit juist een angstige tijd is. En een van die mensen ben ik zelf.

Sinds ruim twee jaar ben ik afhankelijk van mijn maatje, blindengeleidehond Bas. Dankzij hem kan ik me veilig en zelfstandig verplaatsen en is mijn wereld als praktisch blinde een stuk groter. Tijdens zijn opleiding heeft hij ook vuurwerktrainingen gehad, net als alle andere assistentiehonden in Nederland. Maar helaas is er een kleine groep mensen die het nog steeds leuk vindt om vuurwerk richting dieren te gooien. Voor elk dier traumatisch maar de gevolgen bij een assistentiehond gaan verder. Deze honden hebben een extreem dure opleiding genoten (in sommige gevallen hebben baasjes deze zelf moeten bekostigen). Het zijn niet alleen maar maatjes voor hun baasje , maar voor deze personen met een beperking zijn ze de kwetsbare lijn naar zelfstandigheid, vrijheid en hun deelname aan onze maatschappij. Op de website van Stichting Gebruikers Assistentiehonden staat mijn persoonlijke verhaal. Ik vertel welke impact vuurwerk op mijn leven heeft. http://stichtinggebruikersassistentiehonden.nl/vuurwerk/

Laat assistentiehonden ook in december hun werk doen. Geef ze de ruimte en wacht tot ze op een veilige afstand zijn voordat je verder gaat met knallen. Spreek een ander aan als je merkt dat die geen rekening houdt met een assistentiehond en zijn baasje. Op die manier kan iedereen genieten van de decembersfeer en maken we er samen een mooie tijd van.

Namens alle assistentie honden en hun baasjes, dank je wel!

Sidney Tetelepta

Voorzitter Stichting Gebruikers Assistentiehonden.