• Mie de Waschvrouw vertelt over haar werk op het Spoel

  • Leerlingen Beatrixschool met Mie en haar man, soldaat Henk

  • Mie overhandigt het speurtochtboekje aan de Veldkeuken

Leerlingen Beatrixschool ontmoeten Waschvrouw op het Spoel

14-09-2015, 18:20 | Lezersnieuws | Wijnie Verheij

Op vrijdag 11 september 2015 kregen leerlingen uit groep 6, 7 en 8 van de Koningin Beatrixschool in het kader van Open Monumentendag een rondleiding op Werk aan het Spoel. Onder leiding van Artist in Residence Jan van Breugel maakten ze ook ieder een eigen Camera Obscura. De leerlingen konden tijdens de rondleiding persoonlijk kennismaken met Mie de Waschvrouw en haar man, soldaat Henk. Mie de Waschvrouw is de hoofdpersoon in een nieuwe speurtocht op en rondom het Spoel. In het bijbehorende boekje vertelt ze alles over hoe de soldaten leefden, waar een kogelvanger voor diende en waar ze de was deed. Anita van Zantvoort van de Veldkeuken ontving een exemplaar van het speurtochtboekje uit handen van Mie de Waschvrouw.

De Waschvrouw, Mie de Roos, waste de uniformen van de soldaten en officieren die op Werk aan het Spoel werkten en sliepen. "Die arme jongens hadden het best zwaar!", vertelt Mie. "Ze sliepen in de bomvrije gebouwen op 't Spoel, zonder verwarming. De winter van 1939-40 was een heel koude winter en veel van die jongens kregen last van spetterpoep. Ik zorgde er dan voor dat ze weer lekker schoon ondergoed aan hun billen kregen".

Speurtocht met Mie de Waschvrouw

Ruim 75 jaar nadat Mie haar laatste was deed op het Werk is er een speurtocht uitgezet voor ouders, opa's, oma's, hun (klein)kinderen en andere belangstellenden. In een handzaam boekje inclusief plattegrond neemt Mie de Waschvrouw je mee langs enkele bijzondere plekken op en rondom Werk aan het Spoel. Mie vertelt in het boekje honderduit. Over hoe de soldaten leefden, waar een kogelvanger voor diende en waar Mie de was deed. Ze laat zelfs een heel bijzonder plekje zien in een van de vele groepsschuilplaatsen op het werk. Tijdens het rondje met Mie kunnen de kinderen vragen beantwoorden. Als alle vragen zijn beantwoord, ontvangen de kinderen na afloop bij de Veldkeuken een klein aandenken. De speurtocht duurt ongeveer 45 minuten en is voor 3 euro te koop bij de kassa van de Veldkeuken.

't Spoel verdedigingswerk tijdens de oorlog

Werk aan het Spoel maakt onderdeel uit van een van de belangrijkste verdedigingswerken die Nederland ooit heeft gekend: de nieuwe Hollandse Waterlinie. Tijdens de rondleiding kregen de leerlingen aan de hand van een maquette van de waaiersluis op Werk aan het Spoel uitleg over de werking van deze sluis. De maquette is gemaakt door een docent en enkele leerlingen van O.R.S. Lek en Linge.