• Het ''veiligheidshek''

    Henk Fonteyn

''Mijn land"; film en debat over Israel/Palestina in de Fransche School

21-09-2016, 08:51 | Lezersnieuws | Henk Fonteyn

Evenals vorig jaar organiseert de werkgroep Houd Hoop Levend - Plant Een Olijfboom in samenwerking met theater De Fransche School een culturele en informatieve middag rond de situatie tussen Israël en Palestijnen. Het thema ''Mijn Land"" komt terug in de documentaire, het debat, de speelfilm en een kunstwerk van Hans Overvliet. In de pauze is er gelegenheid tot ontmoeting onder het genot van oosterse hapjes. Toegangsprijs: € 8,00 all-in. Reserveren via De Fransche School

Programma 13.00 uur Inloop 13.30 uur Welkom 13.35 uur Documentaire My Land (verkorte versie) Van Nabil Ayouch. Deze documentaire vertelt het verhaal van bejaarde Palestijnen die nu al 60 jaar in een vluchtelingenkamp wonen in Libanon. Hun verhaal wordt aangehoord door jonge Israëli, die zich diep verbonden voelen met hun land, maar amper kennis hebben van de Palestijnse kant van de geschiedenis. Het verschil in beleving wordt pijnlijk duidelijk.

14.20 uur Pauze

14.30 uur Debat met Jaap Hamburger en Robert Soeterik (gespreksleider Henri Veldhuis) Beiden zijn tegen achterstelling, onderdrukking en geweld. Jaap Hamburger vindt dat Israël vooralsnog als zelfstandige staat door moet. Robert Soeterik bepleit een staatkundige oplossing op basis van gelijkheid en gelijkberechtiging van allen die bij het conflict betrokken zijn. Het verschil ligt in de sfeer van politieke oplossingen en staat garant voor een levendig debat, waarin beiden graag het publiek betrekken. Jaap Hamburger is voorzitter van Een Ander Joods Geluid (www.eajg.nl). Robert Soeterik is voorzitter van het Nederlands Palestina Komitee (www.palestina-komitee.nl) en Midden-Oostenspecialist.

15.20 uur Pauze

15.50 uur Hoofdfilm Dancing Arabs Regie: Eran Riklis, Israël, 2015 De Palestijns-Israëlische Eyad is toegelaten tot een prestigieuze kostschool in Jeruzalem. Met zijn Arabische achtergrond worstelt hij met de andere taal en cultuur. Maar ondanks deze hindernissen sluit hij een hechte vriendschap met zijn klasgenoot Jonathan en wordt hij verliefd op de Joodse Naomi. Dit zorgt voor een persoonlijk offer, op een kruispunt van zijn leven. Dancing Arabs was de openingsfilm van het Jerusalem International Filmfestival in 2014. Een film over de complexe relatie tussen Joden en Arabieren in Israël, met subtiele humor en ironie.

17.20 uur Einde

Kunstwerk In de foyer is het werk 'distant suffering I i.d. of a shared key #4' van beeldend kunstenaar Hans Overvliet uit Middelburg te bezichtigen (www. hansovervliet.com).