• Respect op de Lek in 2017.

    Willeke van der Heijden

Nationale sloeproeitop naar Culemborg

08-02-2018, 19:07 | Lezersnieuws | Theo

De top van het Nederlandse sloeproeien zal zich op zaterdag 7 juli verzamelen in de Culemborgse haven voor de zesde editie van de jaarlijkse wedstrijd ‘Respec op de Lek’. De organisatie verwacht flink meer deelnemers aan het jaarlijks groeiende evenement.

De sloeproeibond besloot onlangs de Culemborgse race te belonen door er de A-status aan toe te kennen. Daarmee telt de wedstrijd mee voor de hoofdklassecompetitie, waarin de sterkste roeiers en roeisters van Nederland tegen elkaar uitkomen. Deze competitie bestaat uit acht wedstrijden, waarvan de ploegen er zes moeten roeien. Culemborg is nu één van de acht hoofdklasse-wedstrijden.

Voorzitter Ed Wulterkens van het Culemborgse organisatiecomité zegt trots en blij te zijn met de aanwijzing. “We hebben de afgelopen jaren hard gewerkt om er een mooi en soepel lopend evenement van te maken. Ik zie de aanwijzing als een waardering voor de tomeloze inzet van alle vrijwilligers.” Respec op de Lek telt ook mee voor de lagere competities.

Vorig jaar verscheen er al een record van 37 roeiteams aan de start. Wulterkens verwacht dat dat aantal flink gaat oplopen en er zich in juli misschien wel vijftig sloepen in Culemborg zullen melden. En daarmee zo’n vierhonderdvijftig roeiers en stuurlieden. “Een mooie uitdaging, daar gaan we de komende tijd de schouders flink onder zetten”, aldus Wulterkens.