• Doe ook mee.

    bionext
  • Doe ook mee

    bionext

Ook Natuurwinkel Naturijn voert campagne tegen patenten op groenten .

06-03-2017, 13:01 | Lezersnieuws | Maria Willems

Onlangs besloot de EU geen patenten op groenten meer te willen toestaan. Dit is een mooie stap in de goede richting. Dit voornemen moet echter nog omgezet worden in een waterdichte wet die patenten op groenten voorgoed verbiedt. Om die reden start op 6 maart een campagne in 143 biologische speciaalzaken. Onder de noemer 'De Grootste Zaadbank' zijn in deze winkels setjes van 5 door patenten bedreigde groentezaden te koop. Ook in Culemborg zijn deze zaden te koop bij Natuurwinkel Naturijn.

Grote bedrijven vroegen de laatste twee jaar meer dan duizend patenten aan op natuurlijke eigenschappen van groenten en fruit. Er werd al patent verleend op paprika's met een natuurlijke(!) afweer tegen schadelijke insecten. Daarmee krijgen die bedrijven de eigendomsrechten over alle zaden, planten en vruchten waar die 100% natuurlijke eigenschap in zit. Dat geeft ze enorm veel macht. Met rampzalige gevolgen: de prijzen gaan omhoog en er komt minder keuze in de winkel. Ook is het een risico voor de voedselzekerheid.

Niet te vroeg juichen

Dit besluit van de EU is een belangrijke stap op weg naar een verbod op patenten op groente, maar het einddoel is nog niet bereikt. De honderd bestaande patenten blijven gewoon geldig. Ook is de tekst van de wet niet eenduidig genoeg. Maaike Raaijmakers van Bionext, de brancheorganisatie voor de biologische landbouw, stelt: "reken maar dat de juristen van de grote zaadbedrijven nu hun pennen slijpen en op zoek gaan naar listige sluipweggetjes om dit verbod te omzeilen. De komende maanden worden daarom écht cruciaal. We moeten zorgen voor een goede, waterdichte patentwet die patenten op ons voedsel definitief verbiedt. Daar is extra maatschappelijke druk en geld voor nodig. Achterover leunen kan nog niet."

Doe mee met De Grootste Zaadbank van Nederland

Bionext voert daarom samen met 143 biologische winkels campagne om een einde te maken aan patenten op ons voedsel. Dit doen zij onder de noemer 'De Grootste Zaadbank'. Inmiddels zijn er al ruim 3500 filiaalhouders van De Grootste Zaadbank. Consumenten kunnen meehelpen door bij Natuurwinkel Naturijn voor €3,95 een setje van 5 zaden van met patent bedreigde gewassen aan te schaffen. Ze kunnen deze onder laten duiken in hun vriezer. Of zaaien in hun tuin. Aanmelden als filiaalhouder van 'De Grootste Zaadbank kan via: degrootstezaadbank.nl.