• Leerlingen presenteren hun gerechten

    Rosita Setz

Project Wereldkeuken Julianaschool feestelijk afgesloten

15-04-2019, 14:24 | Lezersnieuws | Mechel

Op donderdag 11 april was het zover! Na maanden van voorbereiding werd het project Wereldkeuken op de Julianaschool in Culemborg feestelijk afgesloten met gezonde gerechten uit veel verschillende landen en aan voeding gerelateerde activiteiten. Een paar jaar geleden besloot de directie van de basisschool te gaan ijveren om het predicaat “Gezonde School” te krijgen. Om dat te realiseren werd een bewustwordingsproces voor “wat is gezond” in gang gezet. Door kooklessen te geven, die gesponsord werden door Lions Rivierenland, maakten de leerlingen kennis met smaak en geur en leerden zij hoe gezond ook lekker kan zijn. Leerkrachten en vrijwilligers bedachten allerlei gerechten waarin vooral groenten op diverse manieren werden verwerkt en tijdens de kooklessen werd uitgelegd waarom sommige toevoegingen wel of niet gezond waren. Ook werd aandacht geschonken aan het drinken van water in plaats van gezoete frisdranken. Om het proces extra kracht bij te zetten werd een arts ingeschakeld die vertelde hoe belangrijk gezondheid is en die 2 maal per week op school kwam om leerlingen te meten en te wegen. De methode sloeg aan. Steeds minder kinderen hadden overgewicht en een glaasje water uit de kraan werd lekker gevonden. En zo werd het predicaat “Gezonde School” in de wacht gesleept. Deze prestatie werd door de gemeente Culemborg beloond met een subsidie waardoor het project kon worden verlengd en uitgediept. Er werd een bezoek gebracht aan een kippenboerderij en aan een kwekerij voor biologische groenten en kruiden. Er zijn op de Julianaschool veel leerlingen uit veel diverse landen en culturen Hoe leuk is het om kennis te maken gerechten uit die landen? Zo ontstond het project Wereldkeuken. Leerlingen mochten een recept van thuis meebrengen om tijdens de kooklessen te bereiden. Als de ouders wilden konden zij aanwezig zijn bij de kooklessen en instructies geven en zo leerden statushouders boerenkool maken en Nederlanders een Syrische tabbouleh salade. Op 11 april is het hele project dus feestelijk afgesloten met heel veel heerlijke gerechten uit heel veel verschillende culturen. In de lokalen was te zien hoe aan het thema aandacht werd gegeven, door te proeven, te ruiken, te schilderen en wat al niet. Het was één groot feest op de Julianaschool waar voelbaar een goede sfeer hangt waar iedereen zich thuis en veilig voelt. Op dit moment worden er alweer plannen gesmeed om het project nog weer te verlengen. Hoe? Wellicht wordt het snel bekend. Lions Rivierenland is trots dat ze aan dit prachtige project hebben bijgedragen.