Simon Harmsma derde van Europa

08-08-2018, 21:10 | Lezersnieuws | Tjeerd


Vorige week dinsdag vertrok de Nederlandse ploeg 's ochtends vroeg vanaf Schiphol richting Vilnius (Litouwen) voor het jeugd EK dammen. Na een goede reis werd iedereen naar het Universiteits terrein gebracht waar het verblijf is en gespeeld wordt. Het enige wat ontbrak voor het merendeel van de delegatie dat waren de koffers. Gelukkig had dit geen invloed op de sfeer en het gemoed, en uiteindelijk had iedereen na een dag of vijf zijn koffer weer terug.
Op woensdag was de officiële opening en daarna de eerste ronde.
Simon mocht aantreden tegen Leonard Molodid uit Duitsland en dat was na enkele foutjes snel afgelopen. De eerste winst was binnen.
Op donderdag een dubbele ronde. De Let Rodrigo Jugans kon nog net de remise haven bereiken maar de Pool Dominik Rubaj werd vakkundig weggetikt waarna een damcombinatie de beslissing bracht.
Vrijdag ochtend speelde Simon mooi flankspel tegen Ivan Iliasov uit Rusland en had duidelijk voordeel. Na een centrumruil werd Simon echter verrast door een offer van zijn tegenstander waarna tot remise werd besloten.
Zaterdag had Simon een spannende flankspel partij tegen de sterke Let Klavs Norenbergs en won nadat hij het hele centrum onder controle had gekregen.
Het is dringen geblazen aan de top, maar liefst zes spelers hebben 8 punten uit 5 wedstrijden.
Dan de belangrijke zondag, weer een dubbele ronde. Eerst tegen de uiteindelijke kampioen Amadeusz Zyber-Moszak uit Polen. Scherp spel vanuit de opening en Simon lijkt goed te staan maar in tijdnood worden er door beide spelers kansen gemist met uiteindelijk remise. 's Middags tegen de Wit-Rus Yauhen Zhukouski ging het niet goed. Na een scherpe flankaanval bleef Simon zitten met een aantal achtergebleven schijven en was hij kansloos in het afspel.
Op maandag tegen de Rus Arslan Akhmetzyanov ging het echter weer vlot. Na een half-open Klassieke opening overzag de Rus een zetje en won Simon een schijf en na anderhalf uur gaf Arslan op.
De laatste ronde op dinsdag. Simon in actie tegen de koploper van dat moment, de Wit-Rus Heorhi Vydzerka. Simon pakt een wat wankele flankaanval die, na zwak tegenspel, steeds sterker werd en die uiteindelijk resulteerde in een gewonnen eindspel. Knap, en door deze eindsprint uiteindelijk op een derde plaats geëindigd in dit Europees Kampioenschap voor Pupillen.
De prijsuitreiking dinsdagmiddag was een hele happening waarbij Simon de beker overhandigd kreeg van de Nederlandse ambassadeur van der Lingen.