• Het podium van het NK dammen Pupillen. v.l.n.r. Simon, Emre, Roland

  Tjeerd Harmsma
 • De strijd om de titel tussen Emre (l) en Simon.

  Tjeerd Harmsma
 • De eerste ronde speelt Simon (l) tegen Roland.

  Tjeerd Harmsma
 • Simon is blij met de tweede plek.

  Tjeerd Harmsma

Simon Harmsma tweede van Nederland

11-05-2018, 12:05 | Lezersnieuws | Tjeerd

Afgelopen week is in Den Haag het Nederlands Kampioenschap dammen voor pupillen (tot 14 jaar) gehouden. Twee spelers van Denk en Culemborg deden hier aan mee: Simon Harmsma en Alijn Kuijer.

Simon is vorig jaar kampioen geworden en is dus titelverdediger. De verwachting was dat het een tweestrijd zou worden tussen Simon en Emre Hageman uit Scheveningen en dit bleek ook zo te zijn.

Na de officiële opening werd er geloot voor de eerste ronde en kreeg Simon de sterke Drent Roland Kreeft tegenover zich. Na een sterk middenspel en in een betere positie, kon Simon de partij beslissen met een 3-om-3 naar dam.

In de 2e ronde won Simon na een mooie positionele Klassieke partij van Ivar Smeijers uit Wageningen. Op deze dubbele ronde dag kwam 's middags een flankspelpartij tegen het 8 jaar oude talent Matheo Boxum. Vlak na de opening won Simon een schijf en later de partij.

Ook Emre won de eerste drie ronden waardoor de twee titelkandidaten in de 4e ronde elkaar troffen. Simon ging in de aanval maar na een scherpe ruil kwam echter zijn voorpost op de tocht te staan en na een fraaie finesse van Emre was de partij abrupt afgelopen. Simon moest een tweede schijf geven en gaf op.

Op donderdag weer een dubbele ronde en Simon pakte de draad weer goed op. Tegen Renco Oostindjer kreeg Simon voordeel en na een onnauwkeurigheid van de Drent was het snel gedaan.

Ook tegen de Limburger Melvin Koullen zat Simon aan de goede kant van het bord. Na een prima partij forceerde Simon de winst.

Op vrijdag zat Simon tegen Fernande de Graaf uit Renkum. Simon pakte in het middenspel het centrumveld en kon die  uitbouwen tot een winnende aanval. 

De laatste ronde stond bol van de spanning. Emre stond nog 1 punt voor op Simon. Na een lang eindspel wist Emre te winnen en zo de titel veilig te stellen.

Tegen de Groningse Lisa Scholtens had Simon weer een flankaanval maar had Lisa de andere flank stevig in handen. Toch kon Simon de stand openbreken met voordeel. Lisa had echter genoeg tegenspel voor de remise.

Na een week dammen moest Simon dus zijn titel inleveren maar zijn 2e plaats, na allemaal prima partijen, is uitstekend en kan hij zich opmaken voor het Europees Kampioenschap in Litouwen (augustus) én het Wereld kampioenschap in Wit-Rusland (november).

Alijn Kuijer speelde een bescheiden toernooi, het zat niet mee. Alijn wist één partij te winnen, van Yuri Derks en remise te halen tegen Lisa Scholtens. Hiermee eindigde Alijn in de onderste regionen.