• Slechtziende Lidwien stemt zelfstandig met de OrCam MyEye

    Bram Belloni
  • Slechtziende Lidwien stemt zelfstandig met de OrCam MyEye

    Bram Belloni

Slechtziende Lidwien stemt zelfstandig met de OrCam MyEye

22-03-2018, 11:19 | Lezersnieuws | Philogirl

OrCam zorgt ervoor dat blinden en slechtzienden zelfstandig kunnen stemmen

Leiden 21 maart 2018 – In Leiden heeft vandaag tijdens de gemeenteraadsverkiezingen een slechtziende voor het allereerst zelfstandig kunnen stemmen met de OrCam MyEye – een kleine minicamera die realtime de tekst voorleest die door de gebruiker wordt aangewezen. Denk hierbij aan vakliteratuur, kranten, boeken, restaurantmenu’s, etiketten op producten, tekst op informatieborden en bankbiljetten, maar nu dus ook stembiljetten. “Met de OrCam MyEye ben ik in staat om volledig en snel zelfstandig te stemmen. Ik heb nu tijdens het stemmen geen hulp van iemand anders meer nodig. Ik behoud hierdoor mijn privacy en mijn democratisch recht om te stemmen. Iets dat ik iedere slechtziende of blinde toewens,” aldus Lidwien Cornelissens, psychotherapeute.

Lidwien Cornelissens is psychotherapeute in Leiden en gebruikt de OrCam MyEye veelal tijdens haar werk. Zo gebruikt zij de OrCam MyEye om vakliteratuur te lezen in plaats van dat deze voorgelezen wordt of dat zij deze in braille leest. “Ik ben zelfstandig ondernemer en de OrCam MyEye geeft mij heel veel vrijheid en onafhankelijkheid. Ook ga ik de OrCam MyEye inzetten tijdens groepstherapie. Met behulp van de OrCam MyEye kan ik namelijk heel eenvoudig de gezichten van mijn cliënten herkennen in plaats van dat ik alleen op mijn gehoor afga; iets dat heel vermoeiend is. Ik kan mijn energie dus weer steken in mijn vak!” aldus Cornelissens. Op dit moment wordt de OrCam MyEye helaas nog niet door alle zorgverzekeraars vergoed; dit in tegenstelling tot veel andere hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden die echter minder toegankelijk zijn en niet altijd gebruikt kunnen worden waar én wanneer dat nodig is.

De OrCam MyEye is een draagbare, intelligente camera ontworpen voor mensen die blind of slechtziend zijn. De intuïtieve, lichtgewicht smart camera leest direct en discreet, geprinte en digitale tekst hardop voor en herkent gezichten en producten zoals bankbiljetten in real time. OrCam’s geavanceerde slimme herkenningssoftware reageert intuïtief op simpele gebaren. De OrCam is licht van gewicht, heeft een compact design en is ideaal voor gebruik thuis of onderweg. De OrCam maakt heel snel een foto en leest direct kranten, boeken, restaurant menu’s, etiketten op producten of tekst op informatieborden voor.