• shirt met zonnepanelen van Pauline van Dongen

    Liselotte Fleur

Spannende innovaties bij eerste LOCO in Gelderlandfabriek

06-11-2016, 18:31 | Lezersnieuws | Nienke van Asseldonk

Op zaterdag 19 november verzorgt internationaal topontwerper Pauline van Dongen een presentatie over 'Wearable Technology', tijdens de eerste LOCO-avond in de Gelderlandfabriek. In 2015 ontwierp van Dongen de wereldberoemde 'Solar-Dress', een jurk met zonnepanelen. Sindsdien ontwikkelt zij samen met de Technische Universiteit Eindhoven kleding waarin moderne technieken zijn verwerkt. "Kleding zal je in de toekomst niet alleen omhullen, het kan communiceren met jou en de omgeving." De presentatie maakt deel uit van de eerste 'LOCO', een eigen programmering van de Gelderlandfabriek, vanaf 17.00 uur tot laat.

LOCO is een reeks programma's waarin de Gelderlandfabriek vernieuwers, wetenschappers, kunstenaars en designers naar Culemborg haalt. Tijdens LOCO kunnen bezoekers workshops, presentaties, film en muziek verwachten, ditmaal rond het thema: 'Fashion & Fabric'. Samensteller en presentator Youetta Visser: "Ik had al jaren de droom om wetenschap en kunst te combineren in een programma. Niet naast elkaar, maar juist in verband met elkaar. Tegelijkertijd wil de Gelderlandfabriek graag regelmatig zijn vrienden en andere belangstellenden ontvangen met een eigen programma met vernieuwende makers. Die twee ideeën hebben we samengesmeed tot LOCO. De hele fabriek doet mee; Una Volta, het zaal team en de atelierhouders. Een groot netwerk om uit te putten. De designers uit de fabriek richten tijdens LOCO de verschillende plekken in de fabriek in en Una Volta serveert de gasten een maaltijd op het pleintje."

Daar blijft het niet bij. Tijdens LOCO is er nog een ontwerper in huis: Barbara de Ru, die voorheen een eigen label had en werkte met topmerken als Diesel. Zij verzorgt een workshop zeefdrukken op textiel. Visser: "We hebben ook twee jonge talenten uit Culemborg. Chet Julius laat een kunstvideo zien waarin hij de vraag aan de kaak stelt of kleding je identiteit bepaalt. Het andere uiterste is het 'Live action painting' van Dion V. op het pleintje tijdens het eten." Naast deze acts is er aandacht voor nieuwe, duurzame stoffen. "We tonen leer van paddenstoelen, uit Italië. En ontwerpers uit Rotterdam presenteren hun leer gemaakt van (rest)fruit. Heel interessant natuurlijk voor rivierenland."

De avond sluit af met een Franse film rond een borduurster in de haute couture van Parijs. "Daarna dansen we de nacht in met DJ 'Cette Truc'."

LOCO komt mede tot stand dankzij het Cultuurfonds Culemborg. Informatie en tickets: www.gelderlandfabriek.nl