• Willem van Merwijk geeft masterclass bij Pieter Aafjes

    Gerben Jansen

Succesvolle masterclass met ensembles Pieter Aafjes

09-03-2019, 16:19 | Lezersnieuws | Gerben

Voor het eerst in haar 130-jarige bestaan organiseerde Koninklijke Harmonie Pieter Aafjes een heuse masterclass onder leiding van een professioneel blazer. Vrijdagavond 8 maart jl. was saxofonist, docent, componist én Culemborger Willem van Merwijk te gast bij de vereniging.

Van Merwijk speelt in het Nederlands Blazers Ensemble (NBE) en is docent aan de conservatoria van Amsterdam en Utrecht. Het NBE is heel bekend door haar Nieuwjaarsconcerten in het Concertgebouw in Amsterdam, die op televisie worden uitgezonden.

De masterclass werd gegeven aan twee ensembles, die een tijdje geleden uit de orkesten van Pieter Aafjes zijn samengesteld. Op zaterdagmiddag 16 maart a.s. is het eerste Ensemble Festival van de vereniging waar deze twee, naast een aantal andere ensembles, optreden. Speciale gast van dit festival zijn dan de vrijwilligers van NL Doet, die in dat weekend allerlei mooie klussen doen in de stad.

“Willem legde gepassioneerd en met humor uit wat het verschil is tussen in een orkest spelen en in een ensemble, waarbij het veel meer aankomt op de individuele muzikant. Hij leerde de deelnemers ook goed hoe verbeelding van wat je (samen) speelt helpt bij het musiceren,” aldus saxofonist Wijnand van Riel, die Van Merwijk naar Aafjes wist te halen. “Willem was zeer te spreken over de kwaliteit van de ensembles, die volgens hem een goeie muzikale intelligentie hebben en snel leren.”

Joyce de Wit is ook saxofonist in het Middenorkest en zij was een van de deelnemers aan de masterclass: “Ik vond het leerzaam en inspirerend. Zo leuk dat het, volgens mij en anderen die meededen, zeker voor herhaling vatbaar is.”

Aafjes kijkt uit naar een verdere samenwerking met Willem van Merwijk. “Iedereen zat de hele avond op het puntje van zijn stoel, wat ook letterlijk moest van Willem omdat je dan beter speelt, en hij wil ons helpen met nieuw repertoire,” aldus Wijnand.

Alle deelnemers hebben een ontzettend leerzame en gezellige avond met Willem van Merwijk beleefd. Of zoals hoornist en deelnemer Gerben het na afloop verwoordde: “Ongelofelijk mooi hoe je in één avond muzikaal kan groeien, persoonlijk maar ook als ensemble.”

Luisteren naar de oogst van de masterclass en alle andere ensembles kan tijdens het eerste Ensemble Festival van de Koninklijke Harmonie Pieter Aafjes op zaterdagmiddag 16 maart a.s. om 15.30 uur in het verenigingsgebouw van Aafjes, Goilberdingerstraat 14.